Zaradi vaje Civilne zaščite po Celju sirene in številne intervencijske vožnje

19. 10. 2018 08:10

Danes in jutri, torej v petek in soboto, bo na območju Mestne občine Celje velika vaja Civilne zaščite “Potres 2018”, zaradi katere bo ponekod moten promet, zatulile bodo sirene, možna pa bo podaljšana obravnava pacientov v bolnišnici.

Načrtovana vaja temelji na predpostavki, da se je na območju celjske regije v mesecu oktobru zgodil potres VIII. stopnje po EMS z epicentrom na območju občine Žalec, kar na območju Mestne občine Celje pomeni potres VII. stopnje po EMS. Vaja se bo izvajala z namenom, da se preveri delovanje občinskega sistema zaščite in reševanja Mestne občine Celje in sodelovanje sil za zaščito in reševanje na občinski ravni. Vaja je sicer del regijske vaje.

V občinski vaji sodelujejo: občinska uprava Mestne občine Celje, poveljnik civilne zaščite MOC s štabom Civilne zaščite in službo za administrativna dela in informacijsko podporo, Javna gasilska služba MOC (vsa prostovoljna gasilska društva, gasilsko poveljstvo Celje, Poklicna gasilska enota Celje), Cinkarna Celje, Regijski štab Civilne zaščite za zahodno štajersko regijo, Mobilna enota ekološkega laboratorija pri Ministrstvu za obrambo – Uprava RS za zaščito in reševanje, Izpostava Celje, Nacionalni veterinarski inštitut – enota Celje, Kinološko društvo reševalnih psov Celje, ZPO Celje, d. o. o., Nivo eko, d. o. o., VOC Celje, VO-KA Celje in Energetika Celje in druge organizacije po odločitvi občinskega poveljnika Civilne zaščite.

Danes, v petek, bo na območju Cinkarne Celje vaja ob predpostavki požara, ob kateri bo ob 10.35 sprožena zavijajoča sirena, ki bo trajala eno minuto, konec vaje pa bo naznanil 30-sekundni enoličen zvok sirene.

Posebna pozornost bo namenjena izvedbi protipoplavne zaščite s tehničnimi sredstvi (t.i. protipoplavnimi zagatnicami), kar je novost in se v prakso uvaja prvič. Izvedba te praktične vaje bo v soboto, od 8. do 13. ure, pri mostu čez Voglajno na Teharski cesti, zato bo na tem odseku popolna zapora ceste od 8. do 13. ure. Obvoz bo urejen. Ogled te praktične vaje za zainteresirano javnost bo možen izven operativnega območja in vadbenega prizorišča.

Aktivnosti v bolnišnici bodo potekale predvsem v Urgentnem centru, pa tudi na nekaterih drugih deloviščih. Aktivnosti povezane z vajo na obravnavo pacientov z nujnimi stanji ne bodo vplivale, lahko pa se zaradi njih podaljša obravnava ostalih pacientov.

Dodajmo, da bodo okviru regijske vaje »Potres – Zahodna Štajerska 2018« aktivnosti izvajali tudi na območju Laškega, Velenja in Žalca.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 9,307 seconds.