Zaživel portal za primerjavo cen osnovnih živil


Zaživel je vladni portal, preko katerega lahko državljani primerjajo cene osnovnih živil slovenskih trgovcev. Portal je eden izmed ukrepov s katerimi vlada naslavlja draginjo, z njim pa želi omogočiti državljanom izbiro najprimernejših produktov glede na njihove potrebe in zmožnosti.

Preko aplikacije so dostopni podatki o cenah 20 živil, ki jih lahko razvrstite po imenu proizvoda, blagovni znamki, itd., ter primerjate kako se cene istega izdelka razlikujejo med šestimi slovenskimi trgovci. Prav tako lahko cene izdelkov pri slovenskih trgovcih primerjate s cenami izbranih trgovcev v soseščini.

“S tem želimo porazdelili breme po celotni verigi, če to ne bo dovolj, bomo zahtevali cene od vseh deležnikov v prehranski verigi, kar pa ne bo javno,” je povedala kmetijska ministrica Irena Šinko.

Kot so zapisali na vladnem portalu, želijo s primerjalnikom cen, ki omogoča primerjavo živilskih izdelkov med največjimi trgovci v Sloveniji ter izbranimi trgovci v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, zagotoviti transparentnost ponudbe glede na posamezniku pomembne elemente. “Tako bomo dobili realno sliko o tem, kakšno ceno ima živilski izdelek določene kakovosti in porekla in potrošnikom omogočili lažjo izbiro med primerljivimi proizvodi pri različnih trgovcih. S primerjalnikom cen pridobivamo orodje, ki na enostaven način združuje informacije o tem, kakšne so ponudbe in cene izdelkov pri določenih trgovcih na določen dan popisa v Sloveniji in sosednjih državah.,” pojasnjujejo.

Primerjalnik cen živil najdete TUKAJ oz. v spodnjem okencu: