ZD Celje ne izvaja več podaljšane nege na domu

08. 10. 2019 06:26

Zdravstveni dom Celje je s 30. semptembrom nekah izvajati podaljšano nego na domu. Daljša nega nemreč ni pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, zato je ZD Celje kot izvajalec ne more izvajati v breme ZZZS.

dolgotrajna-oskrbaDa se starejši na Celjskem spopadajo s hudimi stiskami, ki segajo od dolgih čakalnih dob za sprejem v dom ostarelih, do finančnih stisk, ki jim onemogočajo dostojno starost, smo na Celje.info pisali pred kratkim. Da bo stiska starejših še nekoliko večja je moral ZD Celje ukiniti podaljšano nego na domu. ZZZS namreč krije samo do enega meseca nege na domu ali ob nastopu bolezni ali poslabšanju zdravstvenega stanja, za premostitev kriznih obdobij, ko svojci začasno ne morejo skrbeti za pacienta. Za nadaljnjo oskrbo bolnika so pristojne socialne ustanove.

Kot so za Večer pojasnili v ZD Celje so bili do sedaj eden redkih zdravstvenih zavodov, ki je bolnikom zagotavljal podaljšano nego na domu (daljšo od enega meseca). Že pred kakšnim letom naj bi jih zato Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) opozoril, da daljša nega ni pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in je torej kot izvajalec v breme ZZZS ne more izvajati. Ker celjski zdravstveni dom tega ni takoj upošteval, jih je maja letos ob rednem finančno-medicinskem nadzoru ZZZS ponovno opozoril na spoštovanje časovne omejitve veljavnosti delovnega naloga za nego oziroma patronažo.

ZD Celje je na ZZZS sicer naslovil prošnjo za izredno podaljšanje tovrstne nege na domu pri njihovih petih najbolj kritičnih bolnikih s specifičnim zdravstvenim in socialnim položajem, ki si te storitve še niso uredili preko drugih institucij, vendar ZZZS prošnji ni ugodil. ZD Celje je tako moral ukiniti podaljšano nego na domu, ki presega čas enega meseca.

Nega na domu se ne more izvajati kot oblika dolgotrajne oskrbe

Tudi na ZZZS Celje so za Večer potrdili, da je nega na domu omogočena zgolj za premostitveni čas in je zato ni mogoče koristiti, kot obliko dolgotrajne oskrbe. Na ZZZS so še dodali, da bo Slovenija področje dolgotrajne oskrbe uredila s sistemskim zakonom. Trenutno pa na tem področju potekajo pilotni projekti, med drugim tudi v Celju, kjer bo trajal do junija prihodnje leto.

“V tem projektu sodeluje Zdravstveni dom Celje, ki ima za potrebe informiranja občanov o možnosti vključitve v ta projekt na voljo enotno vstopno točko. O možnosti koriščenja storitev dolgotrajne nege na domu se lahko interesenti obrnejo nanje,” so za Večer še pojasnili na ZZZS in dodali, da na enotni vstopni točki lahko občani prejmejo vse informacije, vezane na možnost vključitve, in pridobijo oceno upravičenosti do dolgotrajne oskrbe znotraj projekta.

Sistemski zakon dolgotrajne oskrbe, ki bi starejšim omogočil dostojno starost se sicer sprejema že vrsto let, po zadnjih napovedih pa naj bi bil jeseni vendarle vložen v obravnavo.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 1,019 seconds.