December prinaša ohladitev in sneg. Celjska zimska služba pripravljena, na voljo tudi brezplačna sol

27. 11. 2019 07:27

Vremenoslovci za začetek decembra napovedujejo ohladitve in prvo pošiljko snega zime 2019/2020. Že takoj 1. decembra naj bi po trenutnih vremenskih projekcijah Agencije RS za okolje temperature padle pod ničlo, temu pa naj bi 2. decembra sledile padavine v obliki dežja s snegom. Temperature naj bi se v prvem tednu decembra gibale med -3 in 7 stopinj celzija. Možna je torej tudi kakšna poledica.

Na zimo je že pripravljena tudi zimska služba Mestne občine Celje (pogodbeni izvajalec javnega podjetja Vodovod – kanalizacije d.o.o.), ki bo skrbela za vzdrževanje  in prevoznost kategoriziranih občinskih cest.

Tako kot lani bo MO Celje tudi letos občanom zagotovila brezplačno sol za posipanje javnih površin, na katerih se zimska služba ne izvaja oziroma je izvajanje velikokrat onemogočeno. To so predvsem parkirišča pred objekti, dvorišča in med drugim zunanja stopnišča. Lani so razdelili okoli 7,5 tone soli, letos pa jo bo na voljo kar okoli 30 ton.

Na sedeže mestnih četrti in krajevnih skupnosti so bila že poslana obvestila, da lahko predstavniki večstanovanjskih objektov na sedežu Režijskega obrata Mestne občine Celje (Cinkarniška pot 19) brezplačno prevzamejo 25 kilogramov soli na objekt.

Sicer pa bo v okviru Zimske službe za čiščenje 132 kilometrov lokalnih cest, 205 kilometrov javnih poti, 102 kilometra pločnikov in pešpoti, 8100 kvadratnih metrov javnih površin ožjega mestnega jedra, 20.000 kvadratnih metrov interventnih poti, 10 kilometrov nekategoriziranih cest in 31.500 kvadratnih metrov parkirišč v središču mesta skrbelo okoli 35 delavcev. Gre za voznike, strojnike, dežurne cestarje ter javne delavce Mestne občine Celje, ki opravljajo ročna dela. Pri pluženju in posipanju si bodo pomagali s 23 plužnimi enotami, med katerimi je sedem težkih tovornih vozil (trije so naloženi z avtomatskimi posipalci za mokro soljenje ceste), specialni delovni stroj ter enajst večjih in šest malih traktorjev. V povprečni zimski sezoni običajno porabijo okoli 2000 ton posipne soli in 2500 kubičnih metrov gramoznih posipnih materialov.

Javno podjetje Vodovod-kanalizacija, d. o. o, preko pogodbenega izvajalca zagotavlja neprekinjeno, 24-urno službo za nujne primere v zimskem času. Če ponoči zapade večja količina snega, se izvedejo dela skladno z Izvedbenim programom zimske službe. Stopnja nujnosti vzdrževanja posameznih cest je določena na podlagi razvrstitve cest po prednostnih razredih. V naselju se najprej očistijo glavne, nato pa stranske ulice. Prednost pri čiščenju imajo javne ustanove. Zimska služba torej vedno najprej dela v okolici zdravstvenega doma, gasilskih domov, šol, vrtcev in ostalih javnih objektov, na ostalih občinskih cestah pa po vnaprej določenem prednostnem seznamu.

Napotki za občane ter lastnike in najemnike poslovnih prostorov:
  • občani dvorišča in vhode počistijo sami;
  • lastniki in najemniki lokalov (poslovnih prostorov) prostor pred lokali počistijo sami in skrbijo za prehodnost;
  • čiščenje snega s parkirišč pred trgovinami, restavracijami in gostilnami je v pristojnosti njihovih
    lastnikov;
  • stanovalcem večstanovanjskih stavb svetujemo, da se z upravniki pravočasno dogovorijo, kdo bo zadolžen za čiščenje snega izpred večstanovanjskih stavb (vhod, parkirišče);
  • vse občane ter lastnike in najemnike poslovnih prostorov prosimo, da snega ne mečejo na cesto in pločnik. Pozorni naj bo tudi na zabojnike za odpadke, ki jih ne smejo založiti s snegom. Do njih morajo pustiti prost dostop;
  • prosimo tudi, da vozniki v primeru napovedi sneženja parkirne prostore v bližini vrtcev, šol, zdravstvenega doma, lekarne in pošte pustijo čez noč proste, da jih bo lahko Zimska služba do jutra očistila

foto:Pixabay

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
143 queries in 1,041 seconds.