20 let od čudeža ob odprtju celjske dvorane Zlatorog


Po osmih mesecih gradnje je bila na današnji dan s tekmo rokometne lige prvakov med Celjem Pivovarno Laško in španskim Ademarjem Leónom odprta športna dvorana Zlatorog.

Odprtje je bilo začinjeno z enim največjih športnih preobratov v zgodovini slovenskega športa.

Na prvi tekmi osmine finala je španski klub zmagal kar s 13 goli razlike (38:25), kar pred povratno tekmo v Celju ni bil najboljši obet. Govorilo se je celo, da bi zaradi tega tekmo izpeljali v Golovcu.

Nabito polna dvorana Zlatorog je 21. decembra 2003 z okoli 5.500 gledalci doživela nepozabno otvoritev, ki jo je le malokdo od prisotnih pričakoval in ki je vsi ljubitelji celjskega rokometa ne bodo nikoli pozabili.

Nekdanji predsednik celjskega kolektiva, Andrej Šušterič, dogodke na drugi tekmi opisuje z besedami: “Ko je, pri rezultatu 34:21, ki je vodil Celjane v 1/4-finale lige prvakov, levo krilo Špancev Juan Garcia nekaj sekund pred koncem tekme pobegnil v kontro in se sam znašel pred Perićevim golom, je vsem v dvorani zastal dih. A je žoga s Perićevo pomočjo zadela spodnji zunanji del mreže – in začelo se je prvo slavje nepozabne in do sedaj najuspešnejše sezone 2003/04 v skoraj osemdesetletni zgodovini celjskega rokometa.”

V četrtfinale so se Celjani uvrstili, ker so v gosteh dosegli več golov. Pod taktirko Mira Požuna se je najbolj izkazal vratar Dejan Perić, Sergej Rutenka in Renato Vugrinec sta dosegla po 9 golov, Edvard Kokšarov 5, Matjaž Brumen in Miladin Kozlina pa po 4.

Pozneje so se celjski rokometaši sprehodili do konca. Vse tekme do zmage v finalu so bile lažje od obeh z Ademar Leónom. Celjani so postali evropski in s tem pravzaprav tudi svetovni klubski prvaki. Šušterič možnost ponovitve uspeha komentira z besedami: “V modernih časih in ob skopih globalnih pokroviteljih to ni več mogoče.”

Dogodka se takole spominja eden od takratnih obiskovalcev: