20 let od naslova evropskih prvakov celjskih rokometašev


Na današnji dan so leta 2004 celjski rokometaši osvojili naslov evropskih klubskih prvakov, kar je do sedaj edini naslov med našimi moškimi klubi v vseh kolektivnih športih.

Celjskim rokometašem je, po petih neuspelih poskusih, v sezoni 2003/04 končno uspela tako pričakovana uvrstitev v finale evropske lige prvakov!

V finalu jih je čakal nemški SG Flensburg-Handewitt, ki je v polfinalu lige prvakov komaj, z goli več na gostovanju, opravil z domačimi tekmeci SC Magdeburg, Celjani pa so z njimi uspešno odigrali že dve tekmi v skupini F – na gostovanju 29:29 in v domačem Golovcu 29:28. Žreb na sedežu evropske zveze EHF na Dunaju, 23. 3. 2004, je za prvo finalno tekmo določil dvorano Zlatorog. Celje in vsa Slovenija je bila v skoraj enomesečnem nestrpnem pričakovanju …

V nedeljo, 18. 4. 2004, so celjski rokometaši v nabito polni dvorani Zlatorog prepričljivo premagali nemškega nasprotnika z 34:28 (17:17), predvsem po odlični igri v drugem polčasu. V vratih je blestel Srb Dejan Perić (17 obramb), na igrišču pa predvsem Belorus Sergej Rutenka (13 golov) in Rus Edvard Kokšarov (9 golov), vsi trije s slovenskim potnim listom ter dirigent domačih Uroš Zorman (4 goli), eden od treh Ljubljančanov (še Natek in Brumen) v celjski ekipi.

Celjani so v Flensburg pripotovali dan pred tekmo, v petek, 23. 4. 2004 in se hitro odpravili na trening, kjer pa jih je čakalo neprijetno presenečenje. Domačini so jim dodelili neprimerno garderobo, kar je vodstvo Celjanov po dolgem in ostrem protestu sicer uredilo, a jih je tudi na dan tekme, 24. 4. 2004, čakalo še kar nekaj neprijetnih dogodkov in nagajanj domačinov. Vse to pa celjskih rokometašev ni zmedlo, saj so tekmo suvereno pripeljali do konca. Večji del srečanja so nadzirali položaj in nikoli niso dovolili, da bi Nemci povedli za šest golov, kakršna je bila zaloga s prve tekme v Celju. Flensburg je v 2. polčasu dvakrat povedel za štiri gole, a so “pivovarji” obakrat odbili njihov juriš. V 55. minuti so domačini drugič vodili za štiri gole (28:24), Celjani pa so s štirimi zaporednimi zadetki v 59. minuti izenačili na 28:28 in slavje se je začelo … Na koncu so razigrani Celjani Nemcem prepustili zmago z 30:28. Spet odlični Dejan Perić je zbral 18 obramb, Sergej Rutenka zabil 11 golov, Renato Vugrinec pa sedem.

Dogajanje tega dne in odziv navijačev celjskega rokometa ostaja vsem v neizbrisnem spominu! Pred dvorano Zlatorog je v dežju tekmo v Flensburgu na velikem ekranu spremljalo nekaj tisoč navijačev in se po končani tekmi že pripravljalo za sprejem svojih ljubljencev. Letalo z novimi evropskimi prvaki je na povratku iz Flensburga najprej dvakrat zakrožilo nad Celjem in pristalo na Brniku, kjer jih je pozdravilo okoli dva tisoč navdušenih navijačev in jih z glasnim hupanjem med potjo pospremilo do dvorane Zlatorog. Tu je celjske rokometaše in njihovo vodstvo pričakalo kakšnih dvajset tisoč navijačev, ki so z navdušenjem spremljali dogajanje na odru pred dvorano Zlatorog, predsednik kluba Tone Turnšek pa se je množici zahvalil z besedami: “Tudi vi ste evropski prvaki!” Čez dva dneva, v ponedeljek 26. 4. 2004, so celjski rokometaši v centru mesta priredili pravi “show”, po sprejemu pri županu Celja Bojanu Šrotu pa so na Trgu celjskih knezov svoje ljubljence z nekaj tisoč navijači končno pozdravili tudi Florijani, ki so se po naporni poti z avtobusom šele vrnili s Flensburga.

24. april 2004 je dan največjega uspeha celjskega rokometa in do sedaj tudi dan največjega slovenskega klubskega uspeha med moškimi ekipnimi športi! Obenem je bila to tudi najlepša popotnica Sloveniji, ki je 1. maja 2004 postala polnopravna članica Evropske unije.

Vir: Kamra.si

O obletnici in sedanji situaciji se je razpisal tudi celjski ljubitelj športa Jure Bajić: