Ultra maraton Celje-Logarska dolina 2012 kljub dežju uspel (foto in video)


Minulo, prvo septembrsko soboto, je Društvo maratoncev in pohodnikov Celje organiziralo že 28. ultra maraton Celje-Logarska dolina. Kljub dežju se je dogodka z različnimi razdaljami udeležilo kar 814 tekačev in pohodnikov, 206 se jih je že ob 6. uri zjutraj spoprijelo z najdaljšo, 75-kilometrsko razdaljo.

V turobnem, mračnem in deževnem sobotnem jutru so se že nekaj po peti uri zjutraj na Trgu celjskih knezov ogrevali tekači in pohodniki, ki so uro kasneje, točno ob šestih, krenili na 75-kilometrsko razdaljo. Pred startom sta jih nagovorila in jim zaželela hitro in varno pot podžupanja MOC Darja Turk ter predsednik Društva maratoncev in pohodnikov Celje mag. Odon Simonič. Nagovoru slednjega lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku.

Udeležba tekmovalcev na ultra maratonu je bila zaradi močnega dežja presenetljiva, z različnimi razdaljami se je, kot smo napisali, spoprijelo kar 814 pohodnikov in tekačev. 206 jih je krenilo na 75-kilometrsko pot, 83 se jih je ob 9. uri pridružilo na maratonski, 42-kilometrski trasi v Mozirju, 105 se jih je ob pol enajsti uri spoprijelo s 27 kilometri, kar 420 pohodnikov in tekačev pa se je ob pol dvanajstih pognalo na pot s startnega mesta v Lučah.

Vsem tekmovalcem seveda zaradi različnih razlogov, med katerimi je tudi težke vremenske razmere, ni uspelo opraviti zadanega izziva (»izstopni« postaji sta bili v Mozirju in na Ljubnem, kjer so lahko maratonci, ki so startali v Celju, odstopili po 33-ih oz. 58-ih premaganih kilometrih). Najhitrejšim pa tudi slabo vreme in dolga, naporna razdalja z obraza nista pregnala nasmeha.

Zmagovalci so bili praktično vsi, ki so se podali na mokro in težko pot.

V cilj najdaljše razdalje je s časom 5:15:56 prvi pritekel Nemec Carsten Stegner, 37-letni policist iz Nürnberga, ki je v Logarski dolini počitnikoval z družino, oddih pa med drugim izkoristil za nadgradnjo preteklih treningov. Nemec je vodil skoraj vso razdaljo in drugouvrščenega Žabničana Lojzeta Primožiča premagal za več kot 20 minut (5:36:17), tretjeuvrščenega Ljubljančana Zvonka Blatnika pa skoraj za pol ure  (5:45:19).

Prva ženska udeleženka ultra maratona je cilj pretekla uro za absolutnim zmagovalcem – 35-letna Avstrijka Karin Russ je dosegla čas 6:16:51, drugo mesto je zasedla Celjanka Nataša Robnik s časom 6:53:14, tretje pa Katja Bric iz Šmartnega ob Paki (7:08:48).

Med maratonci, ki so v Logarsko dolino pritekli iz Mozirja, so prva tri mesta v moški kategoriji zasedli Ljubljančan Aleš Žontar (2:52:16), Celjan Andrej Cvikl (3:00:45) in Ljubljančan Marko Grobelšek (3:09:59). Pokale v ženski kategoriji so si razdelile Jana Kotar Ilijaš iz Kojskega (3:29:23), Mojca Justin iz Šmartnega pri Litiji (3:47:39) in Kranjčanka Mojca Grašič (3:49:11).

Med tekači iz Ljubnega so 27-kilometrsko progo najhitreje premagali Ljubljančan Tadej Kaluža (1:43:07), Škofjeločan Boštjan Potočnik (1:50:41) in Adrijano Vrbetič prav tako iz Ljubljane (1:56:01), najhitrejše ženske tekačice pa so postale Škofjeločanka Renata Novinec (2:21:08), Tea Starc iz Križ (2:29:32) in Urška Robnik iz Radovljice (2:29:49).

Kot zadnja se je v Lučah na pot podala najštevilčnejša skupina pohodnikov in tekačev, katero je od Logarske doline ločevalo mokrih 17 kilometrov. Skoraj istočasno so jih pretekli Ljubljančan Matevž Schaubach (1:04:08), Vrhničan Stojan Švigelj (1:04:10) in Denis Guzelj (1:04:23). Ženske, ki so se povzpele na stopničke za zmagovalke, so si sledile v nekajminutnem razmaku: Mateja Mlinar iz Rečice (1:14:41), Mojca Flerin (1:16:09) in Brina Melanšek iz Šoštanja (1:21:35).

Zmagovalec najdaljše, 75-kilometrske razdalje (levo). Foto: Društvo maratoncev in pohodnikov Celje.

Maratonci so se lahko odžejali in obnovili energijske zaloge na okrepčevalnicah, ki so bile postavljene vsakih nekaj kilometrov, v cilju pa sta jih pričakala tudi pasulj in zelenjavna juha, ki sta ju skuhale kuharske ekipe Slovenske vojske. Tekmovalcem sta bili na voljo tudi ekipa maserjev in zdravniška ekipa, za red v prometu so skrbeli redarji ZŠAM-a, številni sponzorji pa so priskrbeli bogate nagrade, ki jih je ponujal srečelov. K uspešni izvedbi ultra maratona so pripomogli člani Društva maratoncev in pohodnikov Celje ter številni prostovoljci.

Vabljeni k ogledu nagovora predsednika Društva maratoncev in pohodnikov Celje mag. Odona Simoniča, ogledate pa si lahko tudi galerijo fotografij, ki smo jih posneli pred in po startu na Trgu celjskih knezov v Celju.

[simpleviewer width=100% height=700 id=242]

Vir: Anja Ivakič, Društvo maratoncev in pohodnikov Celje

v/t/f: eH