50 let prepoznavnega mednarodnega športnega projekta, ki se je začel v Celju


Z odkritjem spominske plošče na Atletskem stadionu Kladivar, s slovesnostjo, predstavitvijo monografije, z odprtjem razstave ter s predstavitvijo priložnostne znamke in žiga v Knežjem dvoru so danes v Celju obeležili 50 let Mednarodnih iger šolarjev.

Metod Klemenc ob ogledu razstave
Metod Klemenc ob ogledu razstave

Ravno na današnji dan se je ta projekt pred pol stoletja začel v Celju, dandanes pa je razširjen na dobršen del sveta. Na današnji prireditvi je bil prisotne tudi ustanovitelj in idejni oče Mednarodnih iger šolarjev, športni pedagog Metod Klemenc.

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je ob obletnici med drugim povedal, da te igre niso le običajno športno tekmovanje. So gradnik mostov, saj otrokom iz različnih kultur omogočajo druženje in spoznavanje, prav tako pa povezujejo mesta po vsem svetu. Na teh igrah namreč ne sodelujejo otroci kot predstavniki držav, temveč kot predstavniki mest. Mednarodne igre šolarjev so še ena potrditev, da je Celje zares športno mesto.

Predsednik komiteja Mednarodnih iger šolarjev Torsten Rasch je v svojem govoru nanizal zanimive podatke o igrah:

– Celje je s svojimi mladimi športniki sodelovalo na 14 igrah.

– Na prvi igrah v Celju so tekmovali otroci iz devetih mest.

– Na igrah je do zdaj sodelovalo 31 slovenskih mest.

– Do letos je sodelovalo več kot 10.000 otrok in trenerjev, iz več kot 600 mest, iz 95 držav.

– Iger se udeležujejo šolarji, stari med 12 in 15 let.

– Leta 1994 so prvič potekale izven Evrope – v Kanadi.

– Istega leta so potekale prve zimske igre, prav tako v Kanadi.

– Leta 2002 je igre prvič gostila Azija (Taiwan), leta 2014 so pa igre prvič potekale v Avstraliji (Lake Maquarie).

– Od leta 2008, ko so bile igre v San Franciscu, sodelujejo mesta iz vseh petih celin sveta.

Na slovesnosti so Hasan Ibrić, sekretar Športne zveze Celje, dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje in Metka Vehovar Piano (Fitmedia) predstavili monografijo, ki je izšla ob jubileju in je odličen vpogled v 50-letno športno zgodbo, ki prinaša veselje otrokom po vsem svetu.

Mag. Damir Žerič, kustos v Pokrajinskem muzeju, je predstavil razstavo Mednarodne igre šolarjev – 50 let, filatelist Tone Petek pa priložnostna znamko in žig. Razstavo si je mogoče ogledati v pritličju Knežjega dvora.

Danes so Mednarodne igre šolarjev prav to, kar si je gospod Metod Klemenc želel – zabavno, dobro prepoznavno, množično in spoštovano tekmovanje, ki povezuje mlade z vsega sveta. So športno gibanje s pomembnim sporočilom: Šport je gradnik mostov, ne ozira se na jezike, rase, države in kontinente, v športu štejeta trud in predanost, pa tudi veliko dobre volje.

*foto: Andraž Purg