55. prireditev Športnik leta v Celju – podelitev nagrad najboljšim športnikom in športnicam


Ponedeljkov večer je v dvorani Narodnega doma potekal v znamenju celjskih športnikov in športnic. Športna zveza Celje je namreč izvedla že 55. prireditev Športnik leta v Celju.

Na svečani prireditvi so bile podeljene nagrade najboljšim posameznikom, posameznicam in ekipam za dosežene uspehe v letu 2022. Priznanja sta podelila Saša Jeram, nova predsednica Športne zveze Celje in celjski župan Matija Kovač. Celjski band LPS, ki je v preteklem letu zastopal Slovenijo na Evroviziji, je skrbel za vmesni program.

Naj športnik, športnica in moška ter ženska ekipa leta 2022

Laskavi naziv celjskega športnika leta je prejel Tim Mastnak, ki je v paralelnem slalomu v deskanju na snegu na Olimpijskih igrah v Pekingu osvojil srebrno medaljo. Ob tem je osvojil tudi 3. mesto v končni razvrstitvi paralelnega veleslaloma. 2. mesto je zasedel atlet Matic Ian Guček, 3. mesto pa je pripadlo smučarju Martinu Čatru.

Tim Mastnak, prejemnik nagrade za naj športnika Celja v letu 2022: ”Vedno je lepo prejeti priznanje v domačem kraju, bi se pa ob tej priložnosti v imenu vseh športnic in športnikov Mestne občine Celje rad zahvalil nekdanjemu županu Bojanu Šrotu, ki je bil velik podpornik celjskega športa in pa čestital novemu županu Matiji Kovaču. Verjamem, da bo podpora še naprej tako dobra kot je bila oziroma kot radi rečemo v športu vedno so še rezerve.”

Matija Kovač, Tim Mastnak in Saša Jeram

V Celju je minulih osem let naziv najboljše športnice pripadel Tini Trstenjak, tudi tokrat pa je priznanje romalo v roke športnici, ki sliši na ime Tina. Tokrat je bila uspeha deležna Tina Šutej, ki je v skoku s palico osvojila bronasti medalji na Svetovnem in Evropskem prvenstvu, poleg tega pa je dosegla tudi 1. mesto v Diamantni ligi. 2. mesto je pripadlo plezalki Sari Čopar, 3. mesto pa je zasedla Daša Grm iz Drsalnega kluba Celje.

Tina Šutej, prejemnica nagrade za naj športnico Celja v letu 2022: ”Moji cilji so v letu 2023 še višji kot so bili lanski in jaz verjamem, da bova s trenerjem prinesla še nekaj dobrih rezultatov.”

Matija Kovač, Tina Šutej in Saša Jeram

V moški ekipni konkurenci so priznanje najboljše ekipe v letu 2022 prejeli člani Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško, v ženski pa članice Ženskega košarkarskega kluba Cinkarna Celje. Priznanji sta prevzela kapetana obeh ekip Aleks Vlah, ki se je še nekaj dni nazaj mudil na rokometnem svetovnem prvenstvu, kjer je dosegel največ zadetkov za slovensko reprezentanco in pa Maruša Seničar. Celjski rokometaši so bili prvaki državnega prvenstva, uvrstili pa so se tudi v osmino finala Lige prvakov. Košarkarice so osvojile kar trojno krono, in sicer državni pokal, državno prvenstvo in mednarodno ligo Waba.

Priznanja za strokovno delo in bronasta, srebrna ter zlata plaketa Športne zveze Celje

Podeljena so bila tudi priznanja za strokovno delo v letu 2022. Te so prejeli Miro Kocuvan starejši, Milan Krajnc, Romeo Živko, Marjan Fabjan, Inaki Gomez, Albin Simonič in Gregor Koštomaj, Robert Mastnak, Sašo Popovič, Uroš Bernard, Bogdan Robnik, Damir Grgić, Andreja Gorjup, Renato Šterman in Sašo Kajtna.

Bronasto plaketo Športne zveze Celje so prejeli Srečko Jošt iz Društva jadralnih padalcev Albatros Celje za pomemben mednaroden dosežek med trenerji, Marko Jugovič, Aleksandra Lešek in Slavko Horvat za 25 let neprekinjenega dela v športu.

Srebrno plaketo Športne zveze Celje so si prislužili Dušan Konda, Herman Wirth in Boris Vrščaj za 35 let neprekinjenega dela v športu. Zlato plaketo Športne zveze Celje pa sta prejela Marjan Fabjan in Irena Naglav za 45 let neprekinjenega dela v športu in pa Rokometni klub Celje Pivovarna Laško ob 75. letnici delovanja.

Mladi individualni nagrajenci

Celjska ultramaratonka Nataša Robnik je podelila priznanje individualnim nagrajencem Atletskega društva Kladivar, Celjskega šahovskega kluba, Drsalnega kluba Celje, Judo kluba Z’dežele Sankaku, Planinskega društva Celje Matica – plezalni odsek, Smučarskega kluba Celje in Športnega društva Slavko Šlander Celje.

Mladi nagrajeni atleti so bili Ana Grajžl, državna prvakinja v skoku v višino med starejšimi mladinkami, Ela Velepec, državna in pokalna prvakinja v skoku v višino pri mlajših mladinkah, Hana Jost, državna prvakinja v teku na 800 m v dvorani pri starejših mladinkah, Sebastijan Baš, državni prvak v teku na 400 in 800 m med starejšimi mladinci, Bor Bauman, državni in pokalni prvak med starejšimi mladinci v teku na 1500 m in Tia Tanja Živko, ki je dosegla 5. mesto na Olimpijskem festivalu evropske mladine ter 6. mesto na Evropskem prvenstvu za mlajše mladinke.

Nagrajeni judoisti so bili Leila Mazouzi, bronasta medalja na kadetskem evropskem prvenstvu in 1. ter 3. mesto na kadetskem evropskem pokalu, Urh Ogrizek, 2. mesto na kadetskem evropskem pokalu, Patrik Potočnik, kadetski državni prvak v kategoriji do 50 kg, Brina Puhalj, 7. mesto na evropskem kadetskem pokalu in Dona Skaza, državna kadetska prvakinja v kategoriji do 78 kg.

Med taekwondoisti so priznanja prejeli Ajda Čurman, 33. mesto na mladinski tekmi svetovnega pokala, Črt Vranešević, 4. mesto na mladinskem svetovnem pokalu in Ian Strnad, 3. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v borbah ekipno in 5. mesto posamični.

Priznanja so prejeli tudi šahist Jaka Brilej, mladinski državni prvak v šahu, hitrostni drsalec Tibor Komerički, 2-kratni mladinski zmagovalec tekem za Pokal Alpe Adria v hitrostnem drsanju na kratke proge na 1000 m, plezalka Sara Čopar, svetovna mladinska prvakinja v balvanskem plezanju, svetovna in evropska mladinska podprvakinja v težavnostnem plezanju. Smučarka Anja Oplotnik, 16. mesto v mladinskem svetovnem prvenstvu v slalomu in 21. mesto na Evropskem pokalu v slalomu.

Simon Valant, foto: Edi Einspieler/Mestna občina Celje