Atleti Kladivarja do rekordov v Birminghamu in Zagrebu


V Zagrebu je potekal atletski miting v dvorani, v Birminghamu pa finale dvoranske svetovne turneje. Na obeh so sodelovali tudi atleti celjskega Kladivarja, ki so porušili nekatere dolgoletne rekorde.

Vid Botolin je na atletskem mitingu v dvorani v Zagrebu postavil nov slovenski članski dvoranski rekord na 1000 m. Član celjskega Kladivarja je prepričljivo zmagal s časom 2:24,67. Za njim je v cilj pritekel prav njegov klubski kolega Sebastjan Baš (2:33,16).

Vid Botolin po nastopu v Zagrebu: ”Zelo sem zadovoljen, da sem tekel rekord. Predvsem zato, ker sem v obdobju, ko še nisem posebej vadil hitrosti in imel treningov za krajše razdalje. Zavedam se, da ob hitrejšem začetku in dobri konkurenci lahko tečem še hitreje. Zahvaljujem se Bašu, ki je na začetku tekel pred mano, tako da nisem bil ves čas sam v ospredju. Sedaj se že veselim priprav na novo sezono.”

Vid Botolin. Foto: Peter Kastelic/AZS

To pa ni bil edini državni rekord na mitingu, saj je bila v teku na 800 m zmagovalka Tia Tanja Živko, prav tako članica Kladivarja. S časom 2:09,82 je namreč postavila državni rekord za mlajše mladinke.

Klara Lukan je v Angliji postavila nov državni rekord na 3000 m s časom 8:44,80, ki ji je prinesel osmo mesto. Izboljšala je prejšnji rekord, ki je znašal 8:47,49 in bil last Helene Javornik vse od leta 2002. Na 3000 m je tokrat sicer zmagala Etiopijka Gudaf Tsegay, z rekordom mitinga (8:16,69).

Klara Lukan po izboljšavi državnega rekorda: ”Ta nastop mi je dal še dodatno potrditev, da sem v dobri formi. Tek sem si zamislila kot igro, nisem si postavljala omejitev in se osredotočila na sproščen korak. Sicer sem bila skoraj ves čas sama in narekovala svoj ritem. Nič zato, ko bom dovolj močna, bom tudi lažje sledila najboljšim. Ta rekord mi daje lepe obete tudi za poletno sezono.”

Tina Šutej je v angleškem Birminghamu osvojila drugo mesto, preskočila pa je 4,71 metra. Zaostala je zgolj za Kanadčanko Alysho Newman, ki je končala pri 4,78 m.

Tina Šutej. Foto: Peter Kastelic/AZS

Simon Valant