Avstrijci mejnik, ki ga soustvarja Celjan Pajovič, označili kot enega največjih uspehov


Na letošnjem rokometnem evropskem prvenstvu je Aleš Pajovič iz celjske Nove vasi postal zvezda zgodbe o najlepšem presenečenju. Avstrijski rokometaši so pod njegovim vodstvom osupnili ljubitelje rokometa širom Evrope, ko so se odlično zoperstavili močnim nasprotnikom, med njimi tudi Špancem.

Aleš Pajovič, je igralsko kariero pričel v Celju, nato pa ga je pot popeljala v Ciudad Real, Kiel, Magdeburg, TuS N-Lubbecke in Graz. V Avstriji je zaključil svojo igralsko zgodbo in odprl novo, trenersko. Ob sprejemu ponudbe, da sede na klop avstrijske reprezentance, je sprejel tvegano odločitev, ki pa se je izkazala za več kot odlično.

Avstrijci so pod njegovim vodstvom letošnje prvenstvo začeli z rutinsko zmago nad Romunijo (31:24), kar je postavilo temelje za njihove upe o napredovanju. Sledil je presenetljiv remi s Hrvaško (28:28), ki je na uvodni tekmi turnirja povsem razbila Španijo. Na tretji tekmi pa so se Pajovič in njegova ekipa soočili prav s Španci, ki so bili njihov neposredni tekmec v boju za napredovanje.

Foto: Handball Austria/Facebook

Tudi najbolj optimistični navijači niso verjeli v izpad Španije, toda avstrijska reprezentanca je 9 sekund pred koncem uspela izvleči remi (33:33), kar jim je prineslo drugo mesto v skupini B. Pajovič in njegovi varovanci so šokirali svet rokometa, ko so iz prvega skupinskega dela izločili Španijo, kar se je zgodilo sploh prvič v zgodovini evropskega prvenstva.

V drugem skupinskem delu so Avstrijci pod taktirko Pajoviča nadaljevali s svojimi odličnimi predstavami in včeraj dosegli še en velik uspeh – premagali so Madžarsko (30:29). S tem so postali prva država na letošnjem prvenstvu, ki je premagala Madžare, ter so ob tem del četverice, ki še ni okusila poraza (poleg Avstrije še Francija, Danska in Švedska).

Uspeh Pajovičeve zasedbe je pritegnil pozornost avstrijskih medijev, ki so rokomet v zadnjih dneh postavili celo pred alpsko smučanje, šport, ki v Avstriji uživa kultni status. Avstrijski mediji so ta mejnik označili kot enega največjih uspehov v zgodovini avstrijske rokometne zveze, Aleš Pajovič, iz Celja izhajajoči strokovnjak, pa je tako postal ključna figura v uspehu avstrijske rokometne reprezentance.

Avstrijce v drugem delu čakajo še dvoboji z Nemčijo, Francijo in Islandijo.

Lestvico zagotavlja Sofascore