Blaž Janc k evropskim prvakom


Po izteku te sezone bo Blaž Janc dres RK Celje Pivovarna Laško zamenjal za dres evropskih prvakov iz Kielc. Iz celjskega kluba, žal tudi tokrat, niso sporočili za kakšno finančno nadomestilo so se dogovorili.

20-letnik iz Loga pri Sevnici bo v sezoni 2017/2018 novi član aktualnih evropskih prvakov, poljskih KS Vive Tauron Kielce, ki so bile najbolj prepričljive v boju za enega najbolj talentiranih igralcev v Evropi. Za Janca je namreč veljalo veliko zanimanje, Kielce pa so bile v boju zanj najbolj vztrajne, čeprav si ga je v svojih vrstah prizadevalo obdržati tudi Celje Pivovarna Laško, s katerim je imel Janc sicer pogodbo podpisano še za naslednji dve sezoni. A predstave mladeniča je Evropa budno spremljala že kar nekaj časa in njegove ambicije ter želja po največjih dosežkih so bile prevelike. Zato je celjski klub sprejel težko odločitev, da Jancu pusti odhod v bogatejšo sredino, kjer bo lahko razkazal celoten talent, ki ga je, kot mnogi drugi uspešni igralci, izbrusil v celjski rokometni šoli.

Za RK Celje Pivovarna Laško je Janc nastopal od leta 2012 dalje in je do danes zbral že 825 zadetkov, s katerimi zaseda 11. mesto najboljših strelcev celjskega kluba v novejši zgodovini, do konca sezone pa se lahko povzpne tudi višje. Po izteku sezone mu bo celjski klub zaželel uspešno nadaljevanje kariere. S Kielcami je sklenil je 3-letno pogodbo.

„Ob prestopu Janca v Kielce gre ponovno za en velik dogodek v zgodovini našega kluba. Po eni strani smo zelo žalostni, da Blaž odhaja, saj smo ga želeli v ekipi še naprej in mu to tudi jasno predstavili. A po drugi strani se zavedamo, da si sam želi nadaljevati športno pot v klubu, ki se redno poteguje za naslov evropskega klubskega prvaka, zato smo veseli, da smo v našem klubu do takšnega nivoja pripeljali novega igralca. To je novo veliko priznanje naši rokometni šoli, ki jo kot odlično priznava celotna Evropa in za katero se zanimajo številni mladi igralci, zato vem, da bomo z novimi talenti to vrzel zakrpali,“ o prestopu Blaža Janca  pravi direktor Celja Pivovarne Laško, Gregor Planteu, ki se je s sodelavci in sogovorniki iz Kielc, potem, ko je bil prestop že dogovorjen, trudil, da je ta pod streho še pred začetkom SP, tako da lahko Blaž za prvenstvo odigra povsem neobremenjeno.

Zadnja leta, ko je Blaž najbolj opozoril nase, je vadil pod vodstvom Branka Tamšeta, tudi celjski trener pa je ponosen na razvoj, ki ga je ta igralec opravil v celjskem klubu: »Blaža bi si seveda tako kot vsak trener, želel tudi v naprej imeti v ekipi. Ko sem prvič delal z njim sem videl in začutil, da gre za čudežnega dečka iz katerega se bo razvil resnično igralec, kot ga Slovenija že lep čas ni imela. Celjska šola rokometa je bila pravo okolje zanj in v njej je ne iz leta v leto, temveč iz dneva v dan, rastel na vseh področjih. Pri svojih dobro napolnjenih 20 letih deluje kot, da bi bilo za njim že 15-20 let kariere. A on je šele na začetku svoje športne poti, kjer je že dosegel toliko, kot nekateri ne bodo v vsej karieri. Zato smo lahko na to zelo ponosni, saj je imel tu najboljšo možno podporo za razvoj. Vsi trenerji, ki smo do sedaj bdeli nad njim, smo mu dali nekaj svojega in res sem zelo ponosen, da sem lahko z njim sodeloval ter delal tukaj v Celju. Ob njegovih nespornih kvalitetah, ki so mu bile položene v zibelko, mislim, da mu je Celje dalo vse. Menim, da bi bila zanj prava poteza, če bi še kakšno leto ostal tukaj, želeli smo graditi ekipo okoli njega, ga postaviti za vodjo, kar je gotovo sposoben, a odločitev je takšna kot je in odločil se je za drugačno pot. Midva sva stkala en poseben odnos, velikokrat se je in se lahko name obrne za nasvete ter mnenja in želim mu, da nadaljuje z uspešno kariero, da mu služi zdravje in njegovi uspehi ne bodo izostali. Verjamem, da bo tudi v naprej ostal takšen kot je ter da se bo še marsikaj naučil. Na nas pa je, da poizkušamo v lastni šoli, ki je, kot potrjujejo vsi ti igralci, ena najboljših, če ne najboljša v Evropi, najti nove jance, nekateri kažejo te potenciale, zato z optimizmom gledamo v prihodnost.«

Pred Blažem Jancem je torej nov, velik izziv, ki pa se ga sam veseli, hkrati pa se zaveda, kaj mu je na poti do uspeha nudil celjski klub: »Res je, po sezoni se selim k aktualnim evropskim prvakom. Vsekakor je to zame veliko priznanje, za ves moj vloženi trud ter potrditev, da sem na pravi poti. Osebno sem zelo vesel in ponosen da odhajam v Kielce. Tja si želim že nekaj časa, mesto živi za rokomet, ob tekmah vlada prava evforija, klub ima izjemne navijače, v prvi vrsti pa vrhunskega trenerja in igralce. V veselje in ponos mi bo delati s Talantom Dujshebaevom. To bo gotovo nova prelomnica v mojem življenju in pred mano so novi izzivi. Veselim se jih in z novim klubom želim osvojiti ligo prvakov. Gotovo se mi bo lažje navaditi se na novo okolje, saj mi bosta v pomoč slovenska reprezentanta Uroš Zorman in Dejan Bombač. Ob prestopu bi se zahvalil za zaupanje predsedniku Kielc, gospodu Bertusu Servaasu in mojemu managerju Andreju Goliču. Seveda pa gre velika zahvala celjskemu klubu, predsedniku Bojanu Cizeju in direktorju Gregorju Planteu, da so mi omogočili ta prestop. Celjskemu klubu se iz srca zahvaljujem za vse kar sem tu dobil, da sem lahko prišel do nivoja kjer sem danes. Hvala trenerju Branku Tamšetu, ki mi je dal priložnost in mi zelo pomagal na moji športni poti. Vsekakor bi se rad zahvalil tudi celotni članski ekipi, mojim soigralcem, kajti brez njih mi to nebi uspelo in vem da bomo še naprej prijatelji. Izjemna hvala tudi vsem navijačem Celja, v prvi vrsti Florjanom, ki nas na vsaki tekmi podpirate. Moj prihod v Celje s 15 leti, se je danes izkazal za pravo odločitev in če bi še enkrat lahko izbiral, bi ponovno izbral isto pot, enako pa svetujem vsakemu mlademu rokometašu, da če dobi ponudbo iz Celja, naj jo »zgrabi« z obema rokama. Ne želim koga pozabiti, zato res hvala vsem ki so mi pomagali na kakršen koli način, predvsem pa hvala moji družini, staršema in bratu ki me podpirajo in mi stojijo ob strani. Za konec lahko le rečem, da se bom v Celje vedno vračal z največjim veseljem in da mi bo ostalo za vedno v srcu.«