Celjani na Ljubljanskem maratonu zbrali komplet naslovov prvakov


Na včerajšnjem ljubljanskem maratonu, ki se ga je udeležilo več kot 13 tisoč tekačev, so se odlično odrezali tudi celjski atleti. Tako v moški kot ženski konkurenci sta naslova državnih prvakov pripadla članoma celjskega Kladivarja, Simonu Navodniku in Neji Kršinar.

V okviru prireditve so bili izpeljati tudi teki na različnih razdaljah. Tako je na 10 km kladivarjevec Vid Botolin s 30:40 postavil državni rekord v kategoriji do 23 let. V ženski konkurenci je na 10 kilometrov z naskokom slavila Klara Lukan s časom 33:03.

Vid Botolin, zmagovalec na 10 km; foto: Peter Kastelic / AZS

Vid Botolin: “S trenerjem sva načrtovala, da v prvi polovici trase skušam nadzorovati situacijo. Zdi se mi, da so vsi tekači pogledovali proti meni, vedno kadar sem stopil za tekače, smo upočasnili tempo. Nekje na šestem oz. sedmem kilometru sem uspel narediti menjavo, z mano je ostal le Jakob Medved, ki sem se ga otresel v zadnjih 500 metrih.
Čas danes ni bil v ospredju, vem, da sem sposoben odteči pod 30 minutami, ampak je bila v prvi vrsti cilj zmaga. V Ljubljani prvič tečem v nedeljo, do zdaj sem tekel samo na šolskih tekih in sem navdušen nad navijači. Prav neverjetno je, kako glasni so navijači ob progi, kaj takega v atletiki ne doživimo pogosto.”

Klara Lukan, najhitrejša na 10 km; foto: Peter Kastelic / AZS

Klara Lukan: “Moj današnji cilj je bil predvsem, da se pojavim na štartu, uživam v vzdušju, saj sem ravno z dopusta, tako da sem se šele dobro vrnila v tekaški korak. S samim nastopom sem zadovoljna, vzdušje je bilo neverjetno, vreme prav tako. Imela sem podporo ob progi in pa tudi na progi. Glede na to, da sem šele ta teden začela s tekaškim treningom, tako da je bil to super zaključek tekaškega tedna. Sprva je bil cilj bolj štart na 35 minut, tako da sem se danes kar presegla, saj si zagotovo nisem postavljala visokih pričakovanj, predvsem sem želela uživati v teku.”

Na najdaljši razdalji je s časom 2:31:00 slavil Simon Navodnik za katerega je to prvi naslov prvaka, v absolutni konkurenci pa je končal kot sedmi..

Simon Navodnik: “Zelo sem zadovoljen, po svoje nekoliko presenečen nad zmago v DP, saj nisem bil v vlogi favorita. Vlaga in vročina sta nas presenetili, veter pa zame ni bil moteč, tudi ga ni bilo veliko. Roka Puharja, ki je bil med favoriti, sem dohitel na 15. kilometru, potem pa ne vem, kaj se je dogajalo z njim. Matic Modic, bil je drugi Slovenec (a ni bil prijavljen za DP, op.), je najdlje zdržal z mano. Mislim, da se je vsak bolj ali manj boril s seboj in boljši je bil tisti, ki je najdlje zdržal. Osvojil sem naslov prvaka, sem zelo zadovoljen. A za naprej ta naslov ni tako pomemben, razen za motivacijo, boljši čas bi mi bil pomembnejši,” je priznal Navodnik. Tudi on je bil navdušen nad navijaško podporo. “Navijači so bili super, zdi se mi, da so bili skozi celo progo lepo razporejeni. Bilo je res veliko ljudi, čeprav ko tečem, množice niti ne opazim. Takrat sem res sam s sabo.”

Neja Kršinar, prvakinja v maratonu 2023; foto: Peter Kastelic / AZS

V ženski konkurenci je s časom 2:45:30 Neja Kršinar zasedla absolutno tretje mesto, med Slovenkami pa je dosežek zadostoval za naslov prvakinje:

Neja Kršinar: “Nisem šla na vso moč, ker sem malo utrujena od svetovnega prvenstva, tako da sem si ta maraton vzela malo bolj tako. A daleč od tega, da mi je bilo lahko, sem pa odtekla tako, da mi bo ostal v lepem spominu. Verjamem, da se bom sem še vrnila. Navijaško vzdušje je bilo super,” je po naslovu državne prvakinje povedala Kršinarjeva, ki na maratonu v Valencii ne bo nastopila, upa na nastop na prihodnjih olimpijskih igrah: “Norma za olimpijske igre v Parizu je zame nedosegljiva, a sem letos že nastopila na svetovnem prvenstvu prek svetovne lestvice in tako načrtujem tudi za olimpijske igre. Nekaj bo pripomogla tudi današnja zmaga.”

Odlični tudi mlajši tekači

V soboto so v okviru prireditve izpeljali šolske teke, kjer so se odlično odrezali dijaki in učenci celjskih šol in okolice.

Med starejšimi dijaki sta se izkazali predvsem Tia Tanja Živko iz Šolskega centra Celje in Ajda Slapšak iz I. Gimnazije v Celju. Tia je premočno slavila pred klubsko kolegico Ajdo.

V teku osnovnih šol so bile druge: Tinkara Gajšek (OŠ Franja Malgaja Šentjur) med učenkami rojenimi do leta 2012, Brina Vogrin Cingesar (OŠ Polzela) med učenkami rojenimi do 2010 in Maša Weber (Waldorfska šola Savinja) med učenkami r. do 2009. Med učenci rojenimi do leta 2009 je bil Matic Krešovec (OŠ Lava) prvi, Timon Brglez (OŠ ob Dravinji) pa tretji.