Celjani nemočni na prvi tekmi osmine finala lige prvakov


Rokometaši Celja Pivovarne Laško so na prvi tekmi osmine finala EHF Lige prvakov v Zlatorogu gostili zvezdniški Pariz. Kljub podpori v obliki majic kupljenih s strani navijačev ter razporejenih po tribunah, ki so jo domači rokometaši lahko čutili s tribun dvorane, je bil PSG premočan in z visoko prednostjo čaka povratno srečanje v Parizu.

Tekme Celjanov v ligi prvakov si je v letu 2020 (prvih 10 krogov tekmovanja) ogledalo več kot 11 milijonov TV gledalcev, s tekmami v 2021 in obema osmine finala, se bo ta številka približala 20 milijonom gledalcev v sezoni.

Celjske tekme lige prvakov v letu 2020 v številkah:

  • si je tekme Celja ogledalo kar 11.047.814 gledalcev po vsej Evropi, oziroma svetu,
  • je bilo kar 246 prenosov tekem Celja Pivovarne Laško,
  • je skupaj bilo kar 238 ur TV prisotnosti,
  • je bila najbolj gledana tekma v prvem delu tista v Zagrebu, ki si jo je ogledalo kar 3,3 MIO gledalcev,
  • je bila v povprečju ena tekma Celja predvajana na 15 različnih trgih,
  • je samo vsebina, ki nam jo je posredovala EHF, na naših družbenih omrežjih imela doseg 688.775 ljudi.

Prva tekma osmine finala lige prvakov med RK Celje Pivovarna Laško in Paris Saint-Germain Handball se je začela s spektakularnim šovom. Žal je bilo nadaljevanje za domače vse prej kot to. Že v drugi minuti se je namreč huje poškodoval Josip Šarac, ki se je zvijal od bolečin in bil takoj odpeljan v bolnišnico. Ob že prej odsotnih Poteku, Kodrinu, Iviću, Kljunu, Cvetku in Grebencu je tako Ocvirku ostalo le še 14 igralcev, ki pa se jim je zelo poznal šok ob težki poškodbi in krikih soigralca. Taktični načrti so se Celjanom tudi zaradi tega hitro podrli, kar se je še bolj izrazilo v razliki zvezdniških izkušenj na drugi strani ter veliki motiviranosti gostujoče ekipe skozi vseh šestdeset minut.

V uvodnih minutah je nekajkrat zablestel Vujović in domači so držali izenačen rezultat, po treh napakah v napadu, pa so se gostje ekspresno odlepili. Takšen tempo se je nadaljeval skozi celoten prvi polčas, Celjani pa so imeli težave tako v obrambi, kot tudi v napadu. Izjemna pariška zasedba je kaznovala vsako napako in na odmor odšla z desetimi zadetki prednosti.

V drugem delu so domači uspeli bolje držati korak s francoskimi orjaki, med katerimi izstopata Kristopans in Syprzak, ki sta nekaj zadetkov dosegla iz »drugega« nadstropja. Celjani so se kljub težavam se naprej borili in uspevali bolj parirati gostom, ki so z menjavami ves čas držali izjemno hud tempo. To ni bila voda na mlin za številčno oslabljene domačine, pri katerih sta Dragašević in Mlakar s po šestimi zadetki največkrat našla pot do mreže odličnega Gerarda. Podobno razpoložen je bil tudi domači tandem, predvsem Vujović, ki pa vseeno ni zmogel zaustavljati čistih priložnosti gostov. Slednji so bili učinkoviti predvsem v igri s krilnih položajev, kjer sta Nahi (10) in Sole (7) dosegla največ zadetkov. Na koncu se je razlika zaustavila pri trinajstih zadetkih razlike. Tako je tudi bolj ali manj jasno, da bodo na povratni tekmi čez teden dni, v veliko boljšem položaju igralci Pariza, ki so z eno nogo že v četrtfinalu.

Domače v tem trenutku tako skrbi predvsem stanje poškodovanih igralcev, v prvi vrsti nesrečnega Šarca, ki je v bolnišnici opravil preiskave, ki bodo pokazale za kako hudo poškodbo gre in kako dolgo bo odsoten z igrišč. Prve preiskave kažejo na vsaj šesttedensko odsotnost, a bodo izvidi pokazali veliko bolj zanesljivo napoved. Tako gotovo ne bo nastopil na naslednji tekmi v četrtek, ko bodo Celjani gostovali v Parizu, in nato na derbiju z Velenjem, ki bo 14. aprila v Zlatorogu, če bodo to dovoljevale zdravstvene razmere. So pa pivovarji kljub vsemu v Zlatorogu pripravili izjemno kuliso (na tribunah je bilo iz majic izpisanih kar nekaj gesel) ter se zahvalili vsem navijačem, ki so jih podprli v akciji #ničnasneustavi.

RK Celje Pivovarna Laško : Paris Saint-Germain Handball   24:37  (11:21)

Dvorana Zlatorog, brez gledalcev, sodnika: Brunner, Salah (SUI)

RK Celje Pivovarna Laško: Vujovič 10 obramb, Gaberšek 1 obramba; Mazej 1, Dragašević 6, Razgor 1, Cokan, Marguč 1, Šarac, Grošelj 3, Čepić 2, Horžen 1, Mlakar 6, Leban, Novak 2/1, Načinović 1; trener Tomaž Ocvirk

Izključitve: 4 min

7-metrovke: 1/2

Paris SGHGerard 13 obramb, Genty; Steins 3, Keita, Kristopans 1, Kounkoud 3, Sole 7/2, Toft Hansen, Remili 3, Grebille 1, Syprzak 4, Karabatić 2, Morros, Prandi 3, Nahi 10; trener Raul Gonzalez

Izključitve: 6 min

7-metrovke: 2/2

Tomaž Ocvirk: »Današnja tekma je bila zelo težka. Že takoj ob začetku smo bili po poškodbi Josipa Šarca primorani zamenjati našo taktiko. Pred tekmo smo se dogovorili, da moramo igrati potrpežljivo, a smo žal v napadu izgubili preveč žog, kar je nasprotnik izkoriščal. Parižani so igrali agresivno v obrambi in nam s tem povzročali veliko težav. PSG je izjemno močna ekipa in letos iz tekme v tekmo kažejo boljše predstave. Žal mi je, da za tudi za vse naše navijače nismo prikazali takšne igre, kot smo jo sposobni prikazati in smo jo že kazali v letošnji sezoni.«

David Razgor: »Ni se končalo tako, kot smo si želeli in predstavljali pred tekmo. Že takoj ob začetku smo ostali brez pomembnega igralca in sledila je sprememba v pristopu v današnje srečanje. Čeprav smo se pred tekmo dogovorili, da z njimi ne bomo igrali hitre igre, nas je nasprotnik prisilil v to. PSG je bil danes zares dober nasprotnik, vse do konca so igrali v visokem ritmu. Želim si, da bomo prihodnji teden v Parizu prikazali boljšo igro.«

foto: Gregor Katič