Celjani ob morebitni zgodovinski uvrstitvi v Konferenčno ligo ne bodo igrali v Celju


Nogometašem Celja, ki so se uspeli uvrstiti v zadnji krog evropskih kvalifikacij, grenak priokus pri zgodovinskem uspehu povzroča dejstvo, da domačih tekem ne morejo gostiti v knežjem mestu. Celjski stadion namreč že kar nekaj let ne izpolnjuje pogojev za tretji nivo UEFA kategorizacije, ki je potreben za izvedbo tekem zadnjih dveh kvalifikacijskih krogov evropskih tekmovanj.

Kljub temu, da so Mestna občina Celje, družba ZPO in celjski nogometni klub spomladi pristopili k načrtovanju aktivnosti, ki so potrebne za prehod Stadiona Z’Dežele z drugega na tretji nivo UEFA kategorizacije, zadeva še ni bila realizirana. To pomeni, da lahko v aktualni sezoni celjski stadion gosti le tekme prvega in drugega kvalifikacijskega kroga evropskih tekmovanj, ki pa so že preteklost. Obračun zadnjega kroga kvalifikacij proti izraelskemu Maccabiju iz Tel Aviva bo tako odigran izven knežjega mesta, verjetno znova v ljubljanskih Stožicah. Prav takšen scenarij pa bi bil tudi ob morebitni zgodovinski uvrstitvi v Konferenčno ligo.

Kaj manjka celjskemu stadionu?

Najnujnejša dela, ki so potrebna za prehod na tretji nivo, obsegajo:
– postavitev kontrole vstopov (vstopni vrtiljaki),
– izgradnja kontrolne sobe s pripadajočo nadzorno opremo (nadzorne kamere, monitorji in potrebne inštalacije),
– izboljšanje pogojev za delo medijev (dodatna mesta za medije na glavni tribuni, večje medijsko središče),
– prostor za TV studio.

Kot so nam povedali pri celjski občini, naj bi bila izdelana celovita projektna dokumentacija, ki vključuje ključna gradbena dela, s katerimi dolgoročno načrtujejo prehod tudi na četrti, najvišji nivo UEFA kategorizacije. Slednji je namreč pogoj, da se na stadionu igra skupinski del Lige prvakov, Lige Evropa ali Konferenčne lige, tretji nivo pa zadostuje za igranje kvalifikacijskih krogov.

Ob načrtovanju aktivnosti so akterji naleteli na težave, in sicer se je zataknilo pri dobavi nekaterih ključnih komponent, kot so vstopni vrtiljaki in nadzorna oprema, ki imajo dolgotrajne, do kar 16 tednov dolge roke dobave. To je upravljavcem stadiona preprečilo, da bi dela zaključili pred kategorizacijo stadionov, ki jo UEFA izvede še pred začetkom sezone.

Kljub temu je NK Celje meseca maja ob podpori NZS na krovno evropsko nogometno organizacijo poslal prošnjo, da bi bila pogojna kategorizacija začasno odobrena. Prošnjo je UEFA zavrnila, kljub temu, da bi bile zahtevane stvari začasno urejene. Z montažnimi rešitvami so nameravali zagotoviti izboljšane pogojev za delo medijev in TV studio, težavo kontrolnih vstopov pa bi rešili s pomočjo RK Celje Pivovarna Laško, ki bi odstopil svoje vstopne vrtiljake.

Kdo je krivec za stagnacijo celjskega objekta?

Kot so poročali pri Sportklubu, naj bi NK Celje sicer že več let pošiljal prošnje in izpolnjeval vloge za posodobitev stadiona, s katerim upravlja podjetje ZPO Celje, ki je pod okriljem Mestne občine Celje, a do zdaj še niso bili uspešni. O tem smo povprašali predstavnike celjske občine, ki so zatrdili, da z opozarjanjem z uradnimi dopisi NK Celje na potrebno nadgradnjo Stadiona Z’Dežele na tretji in četrti nivo UEFA kategorizacije niso seznanjeni.

V letu 2020 naj bi sicer družba ZPO pripravila predloge aktivnosti, ki bi jih bilo potrebno izvesti za prehod stadiona iz drugega na tretji nivo, v letu 2021 pa predloge aktivnosti za prehod iz tretjega na četrti nivo UEFA kategorizacije. Odločitev, da se v tistem času izvede nadgradnja stadiona na višji nivo, nato ni bila sprejeta, skladno s tem pa tudi naj ne bi bila zagotovljena finančna sredstva, ki bi bila potrebna za prehod na višji nivo.

Celjani so sicer izjemno odprli sezono pod taktirko trenerja Alberta Riere. Ob izrednih uspehih v evropskih kvalifikacijah dobre predstave kažejo tudi v državnem prvenstvu. Po uvodnem remiju v Kidričevem pri Aluminiju so nato povsem osramotili Muro, nato pa še brez težav odpravili Rogaško. Jutri jih čaka gostovanje v Domžalah, nato pa že potovanje v Izrael, kjer se bodo v četrtek udarili z Maccabijem.