Celjani okrepljeni z gojencema Ajaxove in Hajdukove šole ter tudi prvim e-igralcem


Nogometni klub Celje v luči nove sezone popolnjuje svoj kadrovski mozaik. Nazadnje so v vodstvu sklenili pogodbo z 21-letnim Nizozemcem in 22-letnim Hrvatom, dogovor pa so sklenili tudi z virtualnim igralcem.

Jahnoah Markelo; foto: NKC

Jahnoah Markelo se je rodil v Amsterdamu, nazadnje pa je 179 centimetrov visoki nogometaš igral pri zagrebški Kustošiji. 21-letni krilni napadalec je s Celjem sklenil pogodbo do 30. 6. 2027.

Pri 10 letih se je pridružil sloviti akademiji Ajaxa, ob prehodu v kadetsko selekcijo pa je prešel v vrste Twenteja. Pri klubu iz Enschedeja je igral za kadetsko, mladinsko in drugo ekipo, svoj debut v članskem nogometu pa je vpisal v nizozemskem pokalu v sezoni 2021/22. Markelo je Twente pred začetkom sezone 2022/23 zamenjal za Go Ahead Eagles, zanje pa je v prvi nizozemski ligi zbral pet nastopov

V minuli sezoni je nastopal za Kustošijo, kjer je bil s sedmimi doseženimi zadetki eden glavnih razlogov, da si je klub iz Zagreba izboril kvalifikacije za 2. hrvaško ligo. Novopečeni član rumeno-modrih pa je dosegel edini zadetek za svojo nekdanjo ekipo v obeh tekmah, a si je napredovanje priigral Orijent z Reke.

Ivan Brnić; foto: NKC

Ivan Brnić bo kot posojeni nogometaš grškega Olimpiakosa v knežjem mestu predvidoma igral do konca prihajajoče sezone, klub pa si je zagotovil tudi možnost odkupa.

22-letni Splitčan je slovenski nogometni javnosti že poznano ime, saj je v prvi ligi že igral za Maribor, in sicer v sezoni 2022/23 ter v uvodu sezone 2023/24. Na 53 tekmah je dosegel 10 golov in prispeval 15 podaj.

Za klub iz Pireja je nastopil na 11 obračunih, in sicer 4-krat za prvo in 7-krat za drugo ekipo.  Pred prihodom v Slovenijo je Brnić nastopal za Dugopolje (26 tekem: 11 zadetkov, 6 asistenc) in splitski Hajduk, kjer je tudi začel svojo pot v članskem nogometu. Za prvo in drugo ekipo ponosa Dalmacije je zbral 37 nastopov.

Ob podpisu je dejal: “Občutki ob prihodu v Celje so odlični. Vem, v kakšen klub prihajam in kakšni so cilji. Velik del pri moji odločitvi za vrnitev v Slovenijo je odigralo dejstvo, da ligo že dodobra poznam in da prihajam v ekipo, ki jo tvorijo kvalitetni nogometaši, ki jih vodi trener, s katerim sem že sodeloval. Idealna priložnost, da lahko znova pokažem, česa sem sposoben. Celje raste iz sezone v sezono. Lani je ekipa prišla na vrh in tam jo želimo zadržati. Pomagati želim pri ponavljanju uspehov. Navijači lahko od mene pričakujejo delovnega nogometaša, ki bo vedno naredil vse za uspeh ekipe!”

Jaka Beton v celjskem dresu; foto: NK Celje

Celjski klub je angažiral tudi prvega e-igralca. Za sodelovanje so se dogovorili z Jako Betonom, ki je pred kratkim v igri FC 24 zmagal na turnirju v Ljubljani.

V polfinalu je premagal e-reprezentanta Slovenije Marka Kotnika in kasneje zmagal še v finalu.