Celjani preko Dundalka v naslednji krog kvalifikacij za Ligo prvakov (video)


Celjski nogometaši so v tekmi 1. krogu kvalifikacij za ligo prvakov v Budimpešti “gostili” irskega prvaka Dundalk in ga premagali s 3:0 ter se tako uvrstili v 2. krog kvalifikacij za Ligo prvakov, kjer jih čaka norveški Molde, ki je s kar 5:0 premagal finski Kups Kuopiom.

Zmaga Norvežanov tudi pomeni, da bodo Celjani tekmo 2. kroga kvalifikacij naslednjo sredo odigrali v Celju. Če bi zmagali Finci, bi bila tekma, zaradi podobnih razlogov kot proti Ircem, ponovno v Budimpešti.

Kot je znano bi morali Celjani že tekmo 1. korga kvalifikacij po prvotnem scenariju odigrati na stadionu Z’dežele. Ker pa bi imeli Irci zaradi epidemioloških razmer v Sloveniji, ki ni na zelenem covid seznamu Irske, težave pri vrnitvi v domovino, sta morala kluba sprejeti dogovor o nevtralnem prizorišču.

Varovanci Dušana Kosića so pogumno vstopili v tekmo in takoj pritisnili proti vratom petkratnega irskega prvaka, a so Irci prvi resneje ogrozili vrata Celjanov, ko je v 18. minuti celjski vratar Rozman po strelu z glavo branilca Gartlanda žogo komajda preusmeril preko prečke. Celjani so pritisk Ircev sicer hitro nevtralizirali, a so ti v 34. minuti ponovno prišli do lepe priložnosti, ko je moral Rozman, po novem strelu z glavo Leahya, ponovno reševati mrežo. V 43. minuti pa so potrpežljivi Celjani vendarle zadeli. Po napaki irske obrambe je namreč v padcu žogo z nekoliko sreče v mrežo potisnil Luka Kerin. Celjanom je zadetek vlil nekaj dodatne energije, a jim v zadnjih nekaj minutah ni uspelo podvojiti vodstva. Irci so se kljub zaostanku izkazali za žilave nasprotnike, ki se jim pozna, da imajo nekoliko več evropskih izkušenj od Celjanov.

Celjani so v drugem polčasu takoj pritisnili na vrata Dundalka, a so Irci po nevarnem celjskem napadu žogo preusmerili v kot. Irci so v nadaljevanju pritisnili proti celjskim vratom. V 56. minuti je s strelom z roba kazenskega prostora nevarno poizkusil Flores, že minuto kasneje pa je Duffy žogo poslal tik ob celjski vratnici. Celjani so se odzvali odločno in že v naslednjem napadu skorajda povišali na 2:0. V 64 minuti so Irci ponovno skoraj zadeli, a je Leahy streljal mimo vrat. V 68. minuti je ponovno sledil nevaren napad Celjanov, ki pa ga je z nenatančnim strelom zaključil Božič. Dundalk je v zadnjem delu srečanja razumljivo vse stavil v napad, kar bi se jim skoraj obrestovalo v 84. minuti, ko je Gannon po podaji s prostega strela z glavo zadel vratnico. Celjani so kljub pritisku Ircev dokaj suvereno obvladovali srečanje, v 90. minuti pa razrešili dvome o zmagovalcu. V protinapadu sta namreč Lotrič in Vizinger izigrala irskega vratarja, ki ni mogel preprečiti zadetka Daria Vizingerja. Irci so se vdali, Celjani pa so v zaključku podaljška zadeli še tretjič. Filip Dangubić je po gneči v kazenskem prostoru in podaji Lotriča zadel v 95. minuti, le dve minuti po tem, ko je vstopil v igro, in postavil končnih 3:0.

Celjani bodo prihodnjo sredo igrali 2. krog kvalifikaij za Ligo prvakov, ko na stadion Z’dežele prihaja norveški Molde. Že to soboto pa Celjane čaka tudi prva tekma nove sezone prve slovenske nogometne lige, ko v Celje prihaja Mura.

Tiskovna konferenca po tekmi:

Liga prvakov, kvalifikacije, 1. krog, Budimpešta:

CELJE – DUNDALK (IRS) 3:0 (1:0)
Kerin 43., Vizinger 89., Dangubić 90+5

Celje: Rozman, Marandici, Čalušić, Zaletel, Kadušić, Štravs, Vrbanec, Kerin, Lotrič, Božić, Vizinger.

Dundalk: Rogers, Leahy, Gartland, Hoare, Gannon, Flores, Shields, Čolović, McEleney, Duffy, Hoban.

Sodnik: Vitor Fernandes Ferreira (Portugalska)

Prihod Celjanov v Slovenijo:

B.S., foto in video: NK Celje