Celjani pripravljalno obdobje zaključili z desetimi tekmami, sedmimi okrepitvami in novim trenerjem


Kmalu po koncu uspešne sezone, ki so jo nogometaši Celja zaključili na drugem mestu, se pričetek nove že nezadržno približuje. Celjani so v okviru priprav na pričetek državnega prvenstva odigrali deset prijateljskih obračunov, ob tem pa so svoje vrste okrepili s sedmimi novimi nogometaši.

Grofje so se na prvi pripravljalni tekmi pomerili z romunsko Universitateo iz Cluja in se s tekmecem razšli z izidom 1:1, ko je iz najstrožje kazni v polno zadel Lovro Bizjak. Sledila je nekoliko lažja preizkušnja proti Rudarju iz Trbovelj, kjer so Celjani slavili s kar 12:0 (Ikwuemesi (2x), Popović (2x), Bajde, Vuklišević, Bizjak (11m), Špeljak, Džumhur, Bobičanec, Matko, Mačak).

Aljoša Matko; foto: David Valant

Tretje pripravljalno srečanje z Lokomotivo iz Zagreba je na Kodeljevem odločil novinec Karlo Špeljak. Sledila je zmaga z 2:1 proti Makedonija G. P., kjer sta do zadetka prišla Luka Bobičanec in Aljoša Matko. Prav 23-letni Matko pa je na dvoboju s Slaven Belupom ob remiju dvakrat zatresel mrežo Hrvatov.

Na šesti tekmi so Celjani doživeli prvi poraz, in sicer z 1:2 proti Bački Topoli, gol pa je prispeval Bobičanec. Napredak Kruševac in MTK Budimpešta sta bila naslednja nasprotnika nogometašev Celja, ki so se z obema razšli z izidom 2:2. Proti Srbom sta zadela Gregor Bajde in Domen Justinek, proti Madžarom pa Matko ter Damjan Vuklišević.

Na predzadnjem obračunu je Celjane porazila hrvaška Gorica, na generalki, ki je bila odigrana v Ljubljani pa so grofje remizirali s turškim Trabzonsporjem. Do zadetka sta prišla Bajde in David Zec.

Kar šest izmed sedmih okrepitev Celja je tujcev. Celjsko moštvo so namreč okrepili Mario Kvesić, ki je v lanski sezoni z Olimpijo osvojil dvojno krono, Abdoul Bandaogo, vezist iz Burkine Faso, ki se je kalil tudi v drugi ekipi španskega Betisa, Artem Bilyi, 23-letni Ukrajinec, ki lahko zasede položaj vezista ali bočnega branilca, Karlo Špeljak, krilni napadalec iz Hrvaške, brazilski napadalec Edmilson, reprezentant mlade slovenske izbrane vrste Vid Koderman in francoski krilni napadalec Julien Lamy. Sodelovanje s celjskim prvoligašem pa so podaljšali Matic VrbanecNejc Ajhmajer in Nino Milić.

So pa celjske vrste že zapustili Žan Flis, ki je okrepil Rogaško, Jon Šporn, ki bo kariero nadaljeval v Ukrajini, Daniel Štefulj, ki se je po končani posoji vrnil v zagrebški Dinamo, Grigorij Morozov, ki je bil odkupljen s strani izraelskega Beitarja, Ibrahim Kargbo Jr. in Vasilije Janjičić, ki bo odslej nastopal za švicarski Thun.

Albert Riera; foto: David Valant

Ob tem je knežje mesto zapustil tudi glavni trener Roman Pilipčuk in z njim še njegova pomočnika Darijan Matić ter Ivan Pilipčuk. Trenersko palico bo prevzel aktualni državni in pokalni prvak ter nekdanji trener ljubljanske Olimpije Albert Riera.

Celjani državno prvenstvo začenjajo v nedeljo z gostovanjem v Kidričevem, v okviru evropskih kvalifikacij pa bo prva tekma odigrana 27. julija v Celju, povratna pa 3. avgusta na Portugalskem.