Celjani prvič doslej brez zaključnega turnirja rokometnega pokalnega tekmovanja


Sinoči so celjski rokometaši gostovali v Novem mestu, kjer so si v četrtfinalu pokalnega tekmovanja želeli priigrati uvrstitev na zaključni turnir. Letos odlično dolenjsko moštvo, ki zaseda četrto mesto na lestvici in se odlično predstavlja na mednarodni ravno, je izpolnilo, kar so potihoma pričakovali rokometni poznavalci in pivovarje izločilo iz konkurence.

Pomagale niso niti minute odmora; foto: Slavko Kolar / RKCPL

Prvi polčas je bil precej izenačen. Domači so si v 26. minuti prvič priigrali tri gole prednosti in v 29. minuti povedli tudi za štiri. Celjani so v drugem polčasu domače ujeli v 45. minuti, ko je Luka Perić tretjič zapored zadel. Krka je v nadaljevanju rahlo vodila, v 56. minuti pa je prišlo do odločilnega trenutka, ko so domači zadeli za 28:24.

Celjani se tako prvič sploh, odkar se igrajo tekmovanja na slovenski državni ravni, niso uvrstili na zaključni pokalni turnir.

Poraz ima toliko bolj grenak priokus, ker je sovpadal z 20-letnico povratne tekme polfinala lige prvakov, ko so Celjani za en gol izločili španski Ciudad Real.

Krka : Celje Pivovarna Laško 31:26 (16:13)

Celje Pivovarna Laško: Zaponšek, Gaberšek; Perić 10, Marguč 2, Mazej 2, Cokan 2, Ćirović 2, Antonijević 2, Marić 1, Janc, Milićević 3, Korže Lesjak, Malović, Žabić I. 1, Mlakar 1, Rakita 1. Trener: Alem Toskić

7 m: 3/6, izključitve: 10 min

Nekdanji predsednik celjskega kluba, Andrej Šušterič, nam je ob tem posredoval nekaj misli:

Vir foto: arhiv Andreja Šušteriča

Moj dolgoletni dober prijatelj, sodelavec v klubu in bivši sosed Slavko Ivezič je v svojem nedavnem intervjuju za Delo, 6. 3. 2024, izjavil: “Lepo se je spomniti 20. obletnice, a to je zgodovina. Na starih zaslugah ni mogoče živeti.” Imaš prav, dragi Slavc! Je pa tudi res, da zgodovine ne bi smeli pozabiti in, da bi se lahko danes iz bogate, skoraj 80-letne zgodovine celjskega rokometa tudi marsikaj naučili in uporabili. Pa ni moj namen, da bi šel v podrobnosti …

Vir foto: arhiv Andreja Šušteriča

Po tem, ko vam že nekaj časa ves ponosen pošiljam nekaj najlepših trenutkov in tekem v naši bogati zgodovini in najuspešnejši klubski sezoni 2003/04, sem danes zvečer, in ne le jaz, doživel šok! Po letu 1991 se je v 33 letih in prvič v samostojni Sloveniji zgodilo, da se klub ni uvrstil na zaključni turnir pokala RS in tekmo, kot nikoli doslej, izgubil celo za pet golov (26:31 proti Krki). Do sedaj je bila najslabša sezona CPL v pokalu RS 2010/11 z osvojenim 4. mestom. In – na koncu bomo sezono 2023/24 verjetno zaključili z do sedaj daleč najslabšim rezultatom v samostojni Sloveniji!?

Ni moj namen in tudi pravica, da bi se spuščal v to, kdo je za takšno situacijo in rezultate v klubu kriv in odgovoren. Veljajo pa besede, ki jih je Slavko Ivezič še izrekel v že omenjenem intervjuju: “Nekateri morda uživajo v tuji nesreči, vendar je vsem v interesu, da Celje ostane močna rokometna sredina, tudi v reprezentančnem smislu.” In z mojim dodatkom: Rokomet je in mora ostati ponos Celja – ob zavedanju, kaj vse so celjski rokometaši prispevali k prepo-znavnosti mesta ob Savinji in Slovenije nasploh!