Celjani uspešno začeli letošnjo evropsko sezono


Rokometaši Celja Pivovarne Laško so z zmago začeli letošnjo evropsko pot. V 1. krogu kvalifikacij EHF Evropske lige so doma gostili danski GOG ter zmagali s štirimi zadetki prednosti.

Celjani naslednjo soboto potujejo k GOG-u v Gudme na povratno tekmo, ki bo odločala o napredovanju. Danci so sicer glavni kandidati tudi za naslov danskih prvakov.

Danci so na v Celju dokazali, da so zelo kakovostna ekipa, a je bila na drugi strani še bolj razpoložena domača zasedba. Srečanje se je začelo po domačih notah, oziroma predvsem po notah domačega vratarja Miljana Vujovića, ki je bil v prvem polčasu izjemno razpoložen.

Domači so si nekajkrat priigrali zadetek ali dva prednosti, vendar so Danci, ki imajo v svojih vrstah najkoristnejšega igralca minulih olimpijskih iger Mathiasa Gidsela, venomer uspeli vzpostaviti ravnotežje. Na sredini prvega dela je bil rezultat tako znova poravnan (6:6), vendar pa Danci v vodstvo niso uspeli. Celjani so bili ves čas v prednosti, zadetki pa so padali z vseh položajev, kar je Skandinavcem povzročalo veliko težav. Končnica prvega dela je bila povsem v rokah domačinov, ki so na odmor odšli s štirimi zadetki prednosti.

V drugem polčasu so pivovarji nadaljevali z agresivno igro v obrambi, ki pa jim je velikokrat prinesla tudi kazen dveh minut. Z igralcem več se je počasi razigral Gidsel, ki je razbijal domačo obrambo in zadeval praktično vse. Celjani so goliado Gidsela uspeli nevtralizirati s še bolj razpoloženimi domačimi napadalci, s čimer so Celjani v 36. minuti po zadetku Gala Marguča, najboljšega strelca domačih, povedli za sedem (20:13).

Visoko prednost so uspeli ohranjati do zadnjih desetih minut tekme, ko so nosilcem malce pošle moči. Danci so s še sedmim igralcem v napadu to izkoriščali ter se pet minut pred koncem uspeli približati na le dva zadetka razlike (29:27). Domačini so se znova zbrali ter tudi s pomočjo glasnih navijačev in po šestem zadetku Aleksa Vlaha povedli za pet (33:28). GOG je nato izkoristil zadnji napad in bo pred povratno tekmo lovil štiri zadetke prednosti Celja. Najboljši strelec domače ekipe je bil Marguč s sedmimi zadetki, enega manj je dosegel Vlah, za goste je deset zadetkov dosegel Gidsel, Toolbring pa šest. Vujović je zbral 13, Bergerud pa 12 obramb.

Alem Toskić, trener Celja Pivovarne Laško: “Prvi polčas je za nami. Vedeli smo, da je naš nasprotnik izjemno močan, a dali smo vse od sebe. Igralci so garali vseh šestdeset minut in dali vse od sebe. Štirje zadetki so lepa prednost, ki pa ne zagotavlja ničesar, zato moramo iti na Dansko po še eno zmago.

Krickau Nicolej, trener GOG: “Na koncu moramo biti zadovoljni, saj bi lahko bilo precej huje. Celje je odlično igralo v obrambi, predvsem v prvem polčasu. Mi smo bili prepočasni, ko so začeli zadteke dosegati z razdalje, so nas presenetili. Velik poklon domačinom, ki so igrali dobro. Štirje zadetki pomenijo za nas zelo težko situacijo, a imamo upanje, en teden dni časa za pripravo, da nam to uspe.”

RK Celje Pivovarna Laško : GOG 33:29 (16:12)

Dvorana Zlatorog, 900 gledalcev, sodnika: Horvath, Marton (HUN)

RK Celje Pivovarna Laško: Bojić 1 obramba, Vujovič 13/1 obramb; Strmljan 5, Terzić 1, Mazej 2, Dragašević, Razgor, Cokan, Marguč 7/6, Poteko 1, Ivanković 5, Čepić, Kodrin 3, Mlakar 1, Vlah 6, Suholežnik 2; trener Alem Toskić

Izključitve: 14 min; 7-metrovke: 6/6

GOG: Hallgrímsson, Bergerud 12 obramb; Pytlick 4, Beuschau, Pedersen, Larson, Tollbring 6/1, Madsen, Jørgensen 2, Lærke 1, Bergendahl 1, Gidsel 10, Kildelund 1, Olsen 4/3, Andersen; trener: Krickau Nicolej

Izključitve: 6 min; 7-metrovke: 4/6

foto: Gregor Katič