Celjani v štajerskem derbiju z igralcem manj obranili točko proti Mariboru


mar-celV odprti tekmi, polni priložnosti, v kateri so bili domači nogometaši vse prej kot podrejeni, sta obe ekipi zadeli po enkrat in se na koncu zadovoljili s točko.

Srečanje je bilo enakovredno vse do 54. minute, ko je bil zaradi drugega rumenega kartona upravičeno izključen celjski branilec Barišić.

Današnji derbi na Areni Petrol je upravičil svoje ime tako po kvaliteti igre kot po živahnosti dogajanja na igrišču ter priložnostih, ki so sledile iz odprte, dinamične predstave obeh ekip.

Še preden sta ekipi zaključili z začetnim otipavanjem je po izgubljeni žogi Celjanov Maribor odigral hiter protinapad, ki ga je z natančnim strelom v dolgi kot vratarja kotnika zaključil Milivoje Novaković.

Sledila je odprta, dinamična predstava, v kateri so se priložnosti na obeh straneh kar vrstile. Celjani so bili morda še za odtenek nevarnejši, predvsem po akciji zelo dobrih Cvijanoviča in Požeg Vancaša v 29. minuti ter natančnega strela Cvijanovića z roba kazenskega prostora nekaj minut kasneje, ki pa ga je gostujoči vratar Handanović odlično obranil.

Maribor je grozil predvsem s hitrimi prehodi v napad po odvzeti žogi in po enem takšnih je natančen predložek v kazenski prostor poslal Bohar, z glavo je streljal Pihler, zadetek ob vratnici pa je s panterskim skokom rešil zelo razpoloženi vratar Celja Kotnik.

Ko je že kazalo, da bo Maribor na odmor odšel s prednostjo, je mladi Janez Pišek z odlično diagonalo na desnem krilu zaposlil Vidmajerja, katerega nevaren predložek je z glavo zaključil Pungaršek, žoga se je od prečke in tal odbila do Požeg-Vancaša, ki je žogo potisnil do Volaša, kateremu mu ni bilo težko zadeti za izenačenje Celjanov. 

Drugi polčas zaznamovala izključitev Barišića

Srečanje se je v podobnem tempu nadaljevalo tudi v drugem polčasu, vse do nepotrebnega ostrega starta celjskega branilca iz BiH Tomasa Barišića, zaradi katerega ga je Damir Skomina predčasno poslal pod prho.

Mariborčani so tako od 54 minute naprej počasi a zanesljivo prevzemali pobudo, kar pa še ne pomeni, da so bili bližje drugemu zadetku od gostiteljev.

Res da so vse bolj kontinuirano napadali in si pripravili še nekaj zrelih priložnosti, a brez njih niso bili tudi Celjani, ki so dvakrat iz protinapada nevarno ogrozili mariborska vrata.

Trener gostov Milanić si je lahko oddahnil predvsem po močnem strelu novinca v celjskih vrstah, robustnega portugalskega napadalca Lupete, ki je s tridesetih metrov zatresel prečko. Rezervist, ki je v zadnjih 10 minutah zamenjal Daliborja Volaša, je nevarno zagrozil še po enem protinapadu, ko je po njegovem predložku Handanoviću žoga nespretno ušla med nogami, a tega ni pričakoval Požeg Vancaš, ki je bil v bližini.

Jalovi napadi Maribora na koncu niso imeli pravega učinka in zabeležena točka je, realno gledano, lahko zadovoljila obe ekipi.

Nogometaši Celja pokazali, da so resna ekipa

Celjani so v tekmi z Mariborom dokazali, da so čvrsta, spoštovanja vredna ekipa, zanimiva kombinacija razigrane mladosti ter izkušene umirjenosti ter da se ne borijo po naključju za 4. mesto na lestvici 1. lige Telekom Slovenije, ki vodi v evropska tekmovanja.

klik za povečavo lestvice (vir: www.prvaliga.si)
klik za povečavo lestvice (vir: www.prvaliga.si)

Na srečanju z Mariborom so izstopali predvsem vratar Matic Kotnik z nekaj vrhunskimi obrambami, Goran Cvijanović s kvaliteto in pretečenimi kilometri ter Rudi Požeg Vancaš z energijo in konkretnostjo. Med gostujočimi nogometaši je vse niti povezoval Dare Vršič, Novaković se potrdil mojstrstvo z izjemno natančnim strelom za zadetek, medtem ko je bil strelsko vroči Zahović tokrat v glavnem neopazen.   

Zaradi zmage Gorice doma proti Domžalam je NK Celje sicer zdrsnil na 5. mesto prvenstvene lestvice, a za 4. mestom, ki vodi v evropska tekmovanja, zaostajajo le za 2 točki.

R. Č.

CELJE – MARIBOR 1:1 (1:1)
Volaš 45.; Novaković 6.
Gledalcev: 3000
Izključen: Barišić (54′, 2. rumeni karton)

Celje: Kotnik, Barišić, Džinić, Hadžić, Vidmajer, Cvek, Pungaršek (od 76′ Klemenčič), Pišek, Požeg Vancaš (od 89′ Podlogar), Cvijanović, Volaš (od 78′ Lupeta).
Maribor: Handanović, Palčič (od 84′ Bajde), Rajčević, Defendi, Viler, Pihler, Vrhovec (od 68′ Tavares), Bohar (od 71′ Hotič), Vršič, Novaković, Zahović.
Sodnik: Damir Skomina

Dobrih 3000 navijačev je ob dobrem nogometu lahko resnično uživalo …