Celjani za Ligo prvakov najprej z irskim Dundalkom. Odzivi po žrebu (video)


Danes je v Nyonu potekal žreb prvega predkroga Lige prvakov. Za Celjane je bil žreb ugoden, saj so za nasprotnika dobili irskega državnega prvaka.

Po prvotnem scenariju bi morali državni prvaki iz Celja edino tekmo v tem predkrogu 19. avgusta odigrati na stadionu Z’dežele. Ker pa bi imeli Irci zaradi epidemioloških razmer v Sloveniji, ki ni na zelenem covid seznamu Irske, težave pri vrnitvi v domovovino, sta morala kluba sprejeti dogovor o nevtralnem prizorišču tekma. Ta bo sedaj odigrana na Madžarskem.

Žreb v Nyonu je določil, da bo nasprotnik NK Celje v 1. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov irski Dundalk. Odigrano bo eno srečanje in sicer v sredo 19.08.2020 ob 19:00 uri na Szusza Ferenc Stadionu v Újpestu, 10 kilometrov severno od Budimpešte. Prvotno naj bi bila edina tekma odigrana v Celju, a ker bi imeli Irci v koronaobdobju težave pri vrnitvi iz Celja nazaj na Irsko, saj Slovenije ni na zelenem seznamu te otoške države, sta kluba v skladu z navodili UEFA morala sprejeti dogovor o nevtralnem prizorišču tekme. Dvoboj med slovenskim in irskim državnim prvakom bo zato kot rečeno na Madžarskem.

Dundalk je 14-kratni državni prvak Irske, več naslovov od njega je osvojil samo Shamrock Rovers (17). Ob državnem prvenstvu je lani slavil tudi v ligaškem pokalu in superpokalu. V zadnjih šestih letih je naslov najboljšega v svoji državi osvojil 5x, lani drugič zapored. V svojih vitrinah ima 11 pokalnih naslovov in 7 ligaških pokalov, 2x je osvojil tudi superpokal. V svoji zgodovini beleži 10 nastopov v Evropi, 5 v kvalifikacijah za Ligo prvakov in 4 v kvalifikacijah za Ligo europa. V sezoni 2016/2017 je nastopal v skupinskem delu drugega kakovostnega razreda evropskega klubskega nogometa. V letošnji sezoni po sedmih odigranih srečanjih zaseda 3. mesto v Premier ligi, s klopi pa ga vodi Irec Vinny Perth. Napadalec Patrick Hoban je s šestimi zadetki trenutno najboljši strelec Premier lige, za moštvo s severa Irske pa nastopa tudi nekdanji nogometaš ljubljanske Olimpije Nathan Oduwa, ki je dres zmajev nosil v sezoni 2017/2018.(A.H.)

Celje bo desetič sodelovalo v Evropi, v okviru zdajšnjih pokalov pa je izločilo le Belasico iz Makedonije v sezoni 2003/04. V zadnjih treh evropskih poskusih v tem desetletju so Celjani vselej izpadli že v 1. predkrogu Evropske lige, na šestih tekmah pa petkrat izgubili in premagali le doma Tromso.

Odzivi na žreb:

vir: NK Celje