Celjani zapravili visoko prednost proti portugalskim prvakom


Rokometaši Celja so na prvi domači tekmi Lige prvakov gostili portugalske državne prvake iz Porta. Zdelo se je, da so Celjani že v prvem polčasu opravili levji delež, toda Portugalci so spisali velik preobrat in se veselili dveh točk.

Celje Pivovarna Laško : Porto 29:30 (16:9)

Celje: Janc 9, Ivanković 5, Perić 4, Žabić, Dodić in Mlakar 3, Krečič 1

Obe ekipi sta v srečanje vstopili v nekakšnem krču, vsaj kar se tiče napadalnega učinka. Po 4 minutah igre je prvi zadetek na tekmi dosegel Mitja Janc, na drugi strani igrišča pa so Portugalci za krstni gol potrebovali 6 minut. Celjsko mrežo je načel Fabio Magalhaes.

Po 10 minutah igre so se Celjani nekoliko odlepili nasprotniku z Iberskega polotoka (5:2), na račun dobre igre v obrambi in strelsko razpoloženega Janca pa so svojo prednost podvojili (10:4). Portugalce je v obup spravljal tudi Rok Zaponšek, ki je zbral nekaj neverjetnih obramb, ob tem pa dosegel še enajsti zadetek Celja.

Celjski vratar je v prvem polčasu zbral 7 obramb in bil pri tem kar 44 % uspešen, zasedba Alema Toskića pa je na odmor odšla z visoko prednostjo (16:9). Pivovarji so tudi na uvodu drugega dela igre vztrajali z dobro predstavo in držali tekmeca na varni rezultatski razdalji. Sredi drugega polčasa so Celjani tako še vedno vodili za sedem zadetkov (25:18).

Gostujoča zasedba, ki je v večji meri sestavljena z reprezentanti Portugalske, je vendarle izkoristila temne minute rokometašev iz knežjega mesta, ki kar 7 minut niso dosegli zadetka. Porto se je tako za zadnjih 10 minut tekme približal zgolj na minimalni zaostanek (26:25).

Kriza Celjanov ni pojenjala, Portugalci pa so v 54. minuti prišli do svojega prvega vodstva na tem srečanju (26:27). Nato je celjski voz naprej povlekel 20-letni Janc in znova je zadišalo po zmagi pivovarjev (29:27). V dramatičnem zaključku tekme so do izraza prišle izkušnje gostov, ob tem pa je Celjanom preglavice povzročal še močni Victor Iturriza, ki je v zadnji minuti srečanja poskrbel za končnih 29:30. Celjski rokometaši so imeli še napad za izenačenje, a ga je zapravil Uroš Milićević.

Obračun slovenskih in portugalskih prvakov je tako po velikem preobratu pripadel zasedbi Porta, Celjani pa tako še na četrti tekmi zapored niso okusili slasti zmage. V soboto bodo v državnem prvenstvu gostili Ljubljančane, naslednji evropski izziv pa bo zanje gostovanje pri Magdeburgu.

Standings provided by Sofascore