Celjanka Hana Firšt bronasta na Mednarodnih igrah šolarjev v Kanadi


Mladi celjski športniki so se minuli teden udeležili 47. Mednarodnih iger šolarjev v kanadskem mestu Windsor. Iz Slovenije se je iger sicer udeležilo okoli 100 otrok iz osmih mest, poleg Celja še iz Maribora, Murske Sobote, Pesnice, s Ptuja in Raven na Koroškem, iz Slovenj Gradca in Velenja. Na igrah so se merili otroci iz 31 držav in 81 mest, so sporočili iz Mestne občine Celje.

V Kanadi je nastopilo 11 mladih športnikov Celjanov: Tija Ocvirk (atletika), Gal Bjelovučič, Rok Drgajner, Hana Firšt, Nik Kunst, Katja Petrič, Mihael Strnad, Zarja Žnidašič (plavanje), Nik Dimitrijevič, Tinkara Kovač in Maja Vengust (tenis). V ekipi so bili še trije trenerji: Natalija Ocvirk, Franc Božiček in Gregor Kovač.

Športnike je v imenu Mestne občine Celje spodbujala podžupanja MOC mag. Darja Turk.

Slovenci so v svetovni konkurenci osvojili 3 zlate, eno srebrno in pet bronastih odličij. Najboljša celjska predstavnica je bila Hana Firšt, ki je osvojila bronasto medaljo na 200 m mešano. Tinkara Kovač in Maja Vengust sta osvojili 4. mesto, potem ko sta izgubili polfinalni dvoboj s kasnejšima zmagovalkama iz Tajske.

Z mladimi je tudi letos potoval ustanovitelj iger Metod Klemenc, ki so ga organizatorji na prireditvi posebej izpostavili, na otvoritvi iger pa ga je pozdravil tudi župan mesta Windsor Eddy Francis.

V sklopu iger so bile tudi volitve v organe mednarodnih iger šolarjev (ICG). Drugi mandat zapored bo podpredsednik Igor Topole (ravnatelj II. osnovne šole Celje).

Na otvoritvi je slovenske predstavnike spremljal častni konzul Republike Slovenije v Kanadi John Doma, zadnji dan pa je za otroke iz Slovenije bučno navijala veleposlanica RS v Kanadi Irena Gril. Rojake je lepo sprejel tudi Joseph Turk, predsednik društva Slovencev v Windsorju.

V naslednjih treh letih bodo Mednarodne igre šolarjev v Lake Macquarie v Avstraliji (december 2014), v Aalkmarju na Nizozemskem (junij 2015) in v Inssbrucku v Avstriji (januar 2016).

Vir in foto: Mestna občina Celje