Celjanke po 15 letih drugič do prestižne mednarodne lovorike!


Po zmagi nad bolgarsko Montano se je celjsko ženstvo v finalu WABA oz. jadranske lige v dvorani univerze Črna gora v Podgorica pomerilo z vrsto iz iste države – Beroe Stara Zagora. Razen 25-letne Američanke Evans so vse ostale varovanke Damirja Grgića štele 19 let ali manj, precej manj od nasprotnic …

Bolgarke so začele s tremi Američankami in dosegle začetni koš. Zatem je sledila kar neverjetna serija Celjank, ki so z atraktivno igro dosegle naslednjih 16 točk, od tega Iva Slonjšak 10. Bolgarke so drugi koš dosegle šele v 8. minuti in do konca prve četrtine, ob nekoliko zakrčeni igri Celjanke, nekoliko znižale zaostanek, in sicer na devet točk.

V drugi četrtini najprej dve minuti nobena od ekip ni dosegla točke, potem pa so presenetile strelsko manj izpostavljene varovanke Damirja Grgića, saj so zadele Aleksandra Krošelj, Eva Stefanovski in Larisa Ocvirk, ki je v prvem polčasu ujela devet odbitih žog. Ko so se Bolgarke približane na sedem točk je Damir Grgić z minuto odmora svoje igralke našpičil, da so ob polčasu vodile za 15 točk.

Celjanke so dobro začele drugi polčas in prednost povišale na 21. Beroe je v 17. minuti  prišel na 16 točk, za Bolgarke pa so bile na igrišču kar štiri Američanke (Perkins, Pye, Reid in Zackery). Ameriško-bolgarska ekipa ob dobri celjski obrambi ni uspela priti bližje, saj je bilo po pol ure igre 50:32.

Zadnji kvartal so Bolgarke napadle z vsemi preostalimi močmi in prišle na 14 točk zaostanka. Celjanke prve tri minute niso dosegle točke, zato je Grgić seveda reagiral z minuto odmora. Po njej je Evans sicer zadela, a je kmalu zatem prejela neugoden udarec in morala z igrišča. V 35. minuti so Bolgarke zadele trojko in prišle na 12 sekund zaostanka, po novi minuti odmora pa na 9. Celjankam se je v teh minutah ustavilo, saj niso izkoristile niti dveh tehničnih napak nasprotne ekipe. Beroe je v 37. Minuti pri prišel na pol ducata točk zaostanka, potem pa je Ocvirk iz drugega poskusa izza 6,75 zadela drugo trojko. Dobri dve minuti pred koncem so Bolgarke vrnile z isto mero. Zadnjo minuto so Celjanke začele z 8 točkami prednosti, ki je 27 sekund pred koncem skopnela na 6, tik pred koncem pa na 4, a je bilo to dovolj, da se po 15 letih naslov prvakinj vrne v knežje mesto.

Za najbolj koristno igralko zaključnega turnirja je bila izbrana Annamaria Prezelj!

Athlete Celje : Beroe Stara  Zagora 61:57 (18:9, 18:12, 14:11, 11:25)

Evans 16, Prezelj 15, Ocvirk 12, …

Celjska dekleta se v domovino vračajo z avtobusom. Že v sredo jih čaka tekma državnega prvenstva v Kranju, ki bo ob 16.45.

tecaj-samoob-klik