Celje brez EP v košarki 2013?!


S torkove seje celjskega mestnega sveta prihaja presenetljiva vest. Svetniki z županom Šrotom na čelu so se odločili vljudno zavrniti ponudbo h gostiteljstvu Evropskega prvenstva v košarki, ki ga bo Slovenija organizirala leta 2013.

Vzrok za tovrstno potezo celjskih oblasti naj bi bila sporno visoka kotizacija, ki jo je za vlogo gostitelja od mesta Celje zahteva Košarkarska zveza Slovenije. Ta naj bi znašala kar 720.000 evrov.

Celje, z dvorano Zlatorog in spremljevalnimi objekti ob Ljubljani edino premore potrebno infrastrukturo za izvedbo tekmovanja na tovrstni ravni, bo tako morebiti ostalo brez evropske košarke – v Zlatorogu naj bi v prvem delu tekmovanja nastopala celo skupina s slovensko reprezentanco.

Več v novici na Siol.net.

Podrobnejše razloge, zakaj so zavrnili ponudbo KZS, je Šrot razložil v naslednji Siolovi novici:
Šrot: Na potezi je KZS

O zapletih z visoko kotizacijo obširno piše tudi Dnevnik:
Celje o EP v košarki: Pod ponujenimi pogoji nas ne bo med soorganizatorji
(nekaj odlomkov: ” … Med predvidenimi obveznostmi občin je poleg brezplačne za gotovitve dveh športnih dvoran (ene za tekmovanja, druge za treninge) tudi izvedba izleta za VIP-goste, predstavnike ekip, uradne osebe in novinarje…, dodatne obveznosti, ki v pogodbi niso zapisane, pa jim lahko KZS v dogovoru s Fibo naloži še naknadno …
… Šrot tudi dvomi, da bodo pogoji KZS sprejemljivi za Maribor, ki ga čakata še univerzijada in evropska prestolnica kulture, Jesenice, kjer športna dvorana trenutno nima niti obratovalnega dovoljenja, pa za Koper, ki mora prav tako še kar nekaj vložiti v svojo Bonifiko, da bi bila nared za EP….”