Celje gosti 800 atletov veteranov iz balkanskih držav (foto)


Celje bo do vključno nedelje prizorošče veteranskih balkanskih atletskih iger. Tovrstno tekmovanje države z Balkanskega polotoka organizirajo od leta 1991, Slovenija pa se ga udeležuje od leta 2005. Drugič doslej ga naša država gosti, pred Celjem je bilo pred sedmimi leti tekmovanje še v Domžalah.

V knežjem mestu so se pod taktirko Atletskega društva Kladivar Celje zbrali atleti veterani iz 11 držav.

V treh dneh tekmovanja bo na stadionu na Stritarjevi nastopilo 800 udeležencev iz Albanije, Bolgarije,Bosne in Hercegovine, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Romunije, Srbije, Turčije in Slovenije.

Veterani nastopajo razdeljeni v starostnih kategorijah od 35 let navzgor. Prijavljeni so tudi udeleženci v kategoriji nad 90 let!

Vse podrobnosti o tekmovanju so na voljo na spletnem mestu http://www.bamacs2018.com/sl/(klik!)

Knežje mesto je sicer balkanijado že gostilo in to v članski konkurenci leta 1976.

O samem pomenu veteranske atletike je dosti razbrati iz spodnjih izjav:

Mišo Matijevič, predsednik ZAVS (Zveza atletskih veteranov Slovenije pri AZS): »V zadnjih letih beležimo porast aktivnega članstva v našem nacionalnem združenju ZAVS – Združenju atletskih veteranov Slovenije. Lahko rečem, da je to rezultat spremembe v razmišljanju ljudi v zrelih letih in rezultat dela ZAVS ter slehernega člana združenja. Veteranska atletika je postala način življenja, način doseganja osebnih zmag in preseganja lastnih meja.”

Mag. Jurij Novak, predsednik Balkanske atletske veteranske zveze BAMA: »Danes prakticiranje športa skoraj nima starostnih meja in zavedamo se pomena splošne kakovosti življenja. Starejši športniki iz vseh balkanskih držav se vsako leto srečujemo konec septembra in obnavljamo svoja prijateljstva. V Celju želimo zagotoviti najboljše pogoje za atletske nastope veteranov in prijazno vzdušje.«

Fotogalerija 1. dne (gre za preusmeritev na omrežje Facebook)

club1946-premium-klik