Celje videlo futsal remi Slovenk s Francozinjami in slovo kapetanke


Celjska športna dvorana Kajuh je bila sinoči prizorišče prve od dveh pripravljalnih tekem ženskih futsal reprezentanc Slovenije in Francije, za katero je bilo to sploh prvo uradno gostovanje.

Foto: Drago Perko / NZS

Prvi polčas je pripadel gostjam, ki so v 1. minuti stresle okvir vrat, terensko pobudo pa so kronale v 17. minuti, ko je na iz na videz nenevarne akcije s strelom po tleh, slovenska obramba je zamujala, zadela Amandine Billon. V naslednji minuti je Lena Jouan presenetila slovensko vratarko in Francija je na odmor odšla s prednostjo dveh golov. Svoje prilike je imela tudi Slovenija: v 5. minuti je Ines Ermenc na drugi vratnici lepo iskala Vanjo Tanšek, gostujoča vratarka pa se je morala močno potruditi, da je dvakrat obranila strela Maše Novak, dobro je merila tudi Tina Jesenovec.

Foto: Drago Perko / NZS

Drugi polčas se je začel sanjsko za Slovenijo: po le sedmih sekundah je Anja Ložar znižala rezultat na 1:2. Akcijo je začela kapetanka Sergeja Kos, ki je z diagonalno in natančno podajo na drugi strani našla Anjo Žvokelj, ki ni oklevala in je z glavo le podaljšala žogo pred gol, kjer je bila Anja Ložar hitrejša od Francozinj, z desnico je spravila žogo v francosko mrežo. V 24. minuti so Francozinje kakih 10-11 metrov od gola zrušile Ines Ermenc, s prostega strela pa je na 2:2 poravnala Maša Novak. Svoje priložnosti je spet imela tudi Francija, a je bila Sanela Balić po drugem prejetem golu zanesljiva, zbrana.

Selektor Slovenije Drago Adamič si je želel zmage, zato je od 36. minute naprej v igro poslal vratarko, igralko, v tej vlogi pa je bila Deja Adamič. Dobrih 40 sekund pred koncem je francoski gol ogrozila še Anja Žvokelj, rezultat pa se ni menjal.

Slovenija : Francija 2:2 (0:2)
0:1 – Billon (17.’), 0:2 – Jouan (18.’), 1:2 – Ložar (21.’), 2:2 – Novak (24.’)

Foto: Drago Perko / NZS

Drago Adamič, selektor Slovenije: „Ne bi rekel, da je šlo v 1. polčasu kaj narobe. Bili smo spet naivni. Pri rezultatu 0:0 smo imeli lepe priložnosti, a nismo zabili. Če bi zadeli, bi se tekma obrnila drugače. Potem je sledil vodilni gol Francije. Zamujali smo v obrambi in gledali za žogo, tudi drugi gol je bil nesrečen. A je treba vztrajati: ob polčasu smo se umirili in zbrali. Domenili smo za določene taktične zadeve, ki smo jih takoj na začetku 2. polčasa realizirali, saj smo zadeli za 1:2, potem še enkrat. Imeli smo lepe priložnosti, zaigrali smo z igralko, vratarko v polju. Menim, da je rezultat 2:2 najbolj pravičen. Kaj smo menjali ob polčasu? V prvem delu smo igrali preveč zadaj, preveč smo komplicirali. Naša generalna težava je fizična pripravljenost. Vsi so hitrejši od nas, zato ne moremo z igro kratkih podaj priti na drugo stran igrišča. Nismo dovolj fizično pripravljeni za tako igro. Zato smo se odločili za hitrejšo igro po linijah in z dolgimi žogami preskakovali igro. To nam je tudi uspelo. Se pa je danes poslovila naša dosedanja kapetanka Sergeja Kos, nadomestila jo bo Sanela Balić. Sergeji, ki je dala svojo kariero za reprezentanco, čestitam in se ji zahvaljujem za vse, kar je naredila za reprezentanco. Bila je fenomenalna kapetanka in pravi vzor vsem.“

Ekipi se bosta danes ob 17. uri pomerili v Slovenskih Konjicah.

Slovo od kapetanke

Pred tekmo v Celju je bilo slovesno, saj je dosedanja kapetanka Sergeja Kos še zadnjič oblekla dres Slovenije. Skupaj je zbrala 40 nastopov in dosegla 13 golov. Priznanja in zahvale so ji izrekli Vlado Močnik, član Izvršnega odbora NZS in predsednik komisije za futsal, Stane Kokalj, koordinator futsala in reprezentanc, v imenu domačega kluba ŽNK Celje, za katerega je odigrala kopico sezon, pa se je Sergeji zahvalil predsednik Uroš Ločnikar.

Foto: Drago Perko / NZS

Sergeja Kos, kapetanka: „Danes je težko zbrati besede. V prvem polčasu nismo bili pravi. Morda smo si malce preveč želeli. Svojim soigralkam sem povedala, da želim še zadnjič uživati z njimi na igrišču in zmagati. Mogoče smo pregoreli v želji. Res je tudi, da Francozinje ogromno tečejo, ne moremo jim parirati v fizični pripravljenosti. A smo z borbenostjo v 2. polčasu nadoknadile vse. Poleg borbe smo v 2. delu takoj v 1. minuti nadaljevanja zadeli. Povrh vsega pa še s take akcije, kot smo se dogovorili. Bila je prava šolska akcija. Uspelo nam je, dobili smo krila. Zdi se mi, da smo v nadaljevanju odigrale odlično. Če bi bilo še pet minut, bi imeli veliko možnost za zmago. Na koncu tekme pa se mi je nabralo precej občutkov. S to tekmo se je vse zaključilo. Še vedno vem, da sem se prav odločila. Hvala vsem, ki so me prišli pozdraviti na zadnjo tekmo in me podpreti in pokazati, koliko jim pomenim.“