Celjska plezalka Sara Čopar postala mladinska svetovna prvakinja


Mladi slovenski plezalci te dni tekmujejo na mladinskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v ameriškem Dallasu, kjer so podelili že prve komplete medalj.

Na najvišjo stopničko se je na balvanih zavihtela celjska plezalka Sara Čopar (Športno plezalni odsek PD Celje Matica) in postala mladinska svetovna prvakinja. Michika Nagashima iz Japonske je bila druga in Italijanka Alessia Mabboni je bila tretja.

17-letna Sara Čopar je letos odlično formo pokazala na vseh mladinskih tekmah. Čoparjeva je v kvalifikacijah za vodstvo premagala šest balvanov. Nato je v polfinalu rešila tri od štirih in znova vodila v svoji konkurenci. Nadaljevala je v svojem ritmu in v finalu preplezala vse štiri balvane do vrha ter si zagotovila zlato medaljo in naslov svetovne mladinske prvakinje.

»Ne morem verjeti. Sem sem prišla uživat in se uvrstiti v finale, morda osvojiti tudi stopničke. Nisem vedela, kaj pravzaprav pričakovati. Vendar sem bila dobra v kvalifikacijah, nato v polfinalu in finale je bilo sploh divje, vse se je zgodilo hitro. Zelo sem srečna. Ni me zanimalo, kaj se dogaja kjerkoli drugje, samo želela sem plezati in uživati in to sem tudi storila. Zdelo se je, da gre vse po načrtih in zdaj sem res srečna,« je po osvojenem naslovu Sara Čopar povedala za portal Planinske zveze Slovenija.

foto: FB IFSC