Celjska sestrsko-bratska naveza zmagala na prestižnem plezalskem preizkusu


Na plezalskem tekmovanju v paralelnem plezanju večraztežajnih smeri na na 220 metrov visoki steni jezu Verzasca v Švici sta končno zmago slavila Celjana, sestra in brat, Julija in Jernej Kruder.

Prizor z velikega finala; foto Raphaël Surmont/Red Bull Content Pool

V dveh identičnih 180 metrov dolgih in težkih umetnih smereh se je 12 v namen tekmovanja Red Bull Dual Ascent posebej vabljenih mešanih navez najprej skušalo prebiti v finalne dvoboje. Za uspeha je bilo treba smer preplezati čim hitreje, pri tem da vse raztežaje oba plezalca v navezi preplezata brez padca. V primeru padca je moral plezalec raztežaj ponavljati, kar se seveda močno pozna na času. Najhitrejši dve navezi iz kvalifikacij sta se na koncu pomerila v paralelnem dvoboju v velikem finalu. V njem sta bila Jernej in Julija  spretnejša od ukrajinsko-španske naveze.

Julija Kruder v zadnjem raztežaju na poti do zmage; foto Stefan Voitl/Red Bull Content Pool

Julija je po zmagi dejala: “Sladka zmaga! Iskreno sva imela prednost v tem, da sva bila sestrsko-bratska naveza, ker se res dobro razumeva. Zdi se mi, da so se ostali malo več prepirali. Mislim, da sva bila res dobra ekipa, oba sva veliko prispevala in še enkrat bi izbrala Jerneja za v takšno navezo.”

Jenej je sestrin čutenje okusa ponazoril z naslednjimi besedami: “Težko bi si predstavljal slajšo zmago kot z Julijo, čeprav se malo podvomil v najino zmago pred tekmo, a na koncu se je izkazalo, da sva res najbolj pripravljen par in mislim, da ne bi nikoli več zamenjal partnerja za to tekmo.”

Pri večraztežajnem plezanju pomembno vlogo igra tudi mojstrstvo rokovanja z vrvjo in tehniko varovanja soplezalca, zato je za uspeh potrebno še več kot le klasična vrhunska plezalska pripravljenost. V plezalskem žargonu to pomeni, da je nujno treba tudi dobro in varno štrikati.

Povezava k posnetku tekme (veliki finale z Julijo in Jernejem je viden od 2. ure in 4. minute naprej)