Celjska alpinista v tretjem poskusu osvojila prvenstveno smer na drugi strani Atlantika


Celjska vrhunska alpinista Luka Krajnc in Luka Lindič sta konec februarja v Argentini preplezala 500-metrsko prvenstveno smer Pot v južni steni Poincenota. To jima je uspelo v tretjem poskusu, potem ko sta jo skušala preplezati že v letih 2022 in 2023.

Vris prvenstvene smeri Pot; foto: LK

Člana Alpinističnega odseka Planinskega društva Celje-Matica sta za svoj dosežek v Patagoniji potrebovala okrog 30 ur efektivnega plezanja in v steni, katere vrh je na višini 3002 metra nad morjem, trikrat bivakirala.

V letu 2022 ju je ustavil skalni podor, v lanskoletnem poskusu pa pa slabo vreme.

Na Planinski zvezi Slovenije so zapisali, da ju je v tretje veličastna stena za vztrajnost in trud nagradila s prvovrstnim, strmim in zahtevnim plezanjem po neverjetnih razčlembah v zelo monolitnem terenu.

Luka Krajnc; foto: LL

V Južno Ameriko sta odpotovala v sredini januarja, ugodno vremensko okna pa se je pokazalo šele proti koncu prejšnjega meseca. Novo smer stapoimenovala Pot in ocenila s 6c, A3, 750 m (500 m nove smeri).

Luka Krajnc je ob tem dejal: “V sozvočju s spremembami, ki so se nama v ciklu trajanja tega projekta dogajale, ter zgodovino najine naveze, sva se odločila smer poimenovati Pot. Kot vedno je bilo tudi tokrat vredno čakati.”

Njegov dolgoletni plezalni kolega, Luka Lindič, je dodal: “Največji izziv Poti je bil najprej verjeti, da je v srednjem delu mogoče najti prehod v navidezno skoraj neprehodnem terenu. Na koncu prve sezone sem bil z lokalnim prijateljem Fidelom priča ogromnemu skalnemu podoru v koluarju, kjer se dostopa do najine smeri.

Luka Lindič; foto: LK

Kar nekaj dni opazovanja, razumevanja in procesiranja je bilo potrebnega, preden sem si drznil ponovno po isti poti, ki še vedno ni popolnoma varna. Z nekaj taktiziranja pri razmerah in času pa se da do določene mere vplivati na varnost. V sami smeri je letos vse potekalo gladko, jasno nama je bilo tudi, da žanjeva delo treh sezon. Občutek na vrhu je bil neverjeten in zadovoljstvo veliko.”

Krajnc in Lindič sta v prejšnjem letu 20 let plezalnega prijateljstva kronala s prvenstveno smerjo Lepotica in zver v severni steni Rjavine, najtežjo dolgo skalno smerjo v slovenskih gorah. Za njima so tudi številni odmevni podvigi v tujini.

V ponedeljek, 11. marca, bo v celjski knjižnici predavanje s planinsko tematiko:

Johanes Frischauf v Savinjskih Alpah ob 100. obletnici smrti