Celjske košarkarice s preobratom še tretjič zapored do naslova prvakinj v ligi WABA


Košarkarice celjske Cinkarne so se v finalu zaključnega turnirja lige WABA pomerile z domačo Budućnostjo. V Podgorici so branilke naslova v zaključku dramatične tekme spisale preobrat in se kot prve v zgodovini veselile tretje zaporedne zvezdice v tem mednarodnem tekmovanju (59:64).

Celjanke so tretjič zapored, skupno pa šestič v zgodovini kluba nastopile v finale lige WABA.

Celjanke znova v finalu mednarodne lige

Cinkarnarke so bolje odprle obračun v črnogorski prestolnici. V prvi četrtini so si priigrale minimalno prednost (13:14), ki pa so jo košarkarice Budućnosti preko razigrane Anastasije Drobnjak hitro spreobrnile v svojo korist.

Črnogorke so sredi druge četrtine prvič ušle na razliko z dvomestno prednostjo (29:19), ki so jo Celjanke pred odhodom na odmor nekoliko ublažile (37:29).

Lea Bartelme v prodoru (Foto: Saša Janković/liga WABA)

Celjska zasedba je nato odlično odprla drugi polčas in se ekspresno približala na tri točke zaostanka (37:34). A sledil je nov odgovor gostiteljic, ki so izkoristile štiri minute dolg strelski post Celja in se znova odlepile na dvomestno prednost (45:34).

Varovanke Damirja Grgića so imele težave z osebnimi napakami, zato so morale biti nekoliko previdnejše v obrambi. Kljub temu pa so se pred vstopom v zadnji del srečanja s trojko Sophie Gbemuotor in uspešnimi prostimi meti približale na pet točk (50:45).

Celjankam je ob nekaterih spornih sodniških odločitvah preglavice povzročala tudi Dragana Domuzin, ki je na koncu zbrala 17 točk. V celjskem taboru je bila najbolj razpoložena Lea Bartelme, ki je svojo ekipo v drugem polčasu držala nad gladino in ohranjala stik z domačinkami.

Lea Bartelme, najboljša igralka zaključnega turnirja (Foto: ŽKK Cinkarna Celje)

Košarkarice iz knežjega mesta so tri minute pred koncem tekme poravnale izid (59:59). Dve minuti pred koncem je Gbemuotor Celje po dolgem času popeljala do vodstva (59:61), še naprej pa Črnogorke niso našle odgovora na izjemno obrambo Celjank.

18-letna Bartelme je v zaključku tekme z dvema uspešnima prostima metoma potrdila zmago Cinkarne, ki je še petič osvojila naslov prvakinj v tem mednarodnem tekmovanju.

Blaža Čeh je prejela nagrado za najboljšo podajalko zaključnega turnirja (10), Lea Bartelme, ki je v finalu zbrala 18 točk in 13 skokov, pa je bila izbrana za najboljšo posameznico finalnega turnirja. Bartelme je skupaj z Gbemuotor sestavljala tudi idealno peterko turnirja četverice. Pokal je dvignila kapetanka Ana Nuša Anžič.

Budućnost – Cinkarna Celje 59:64 (13:14, 24:15, 13:16, 9:19)

Cinkarna Celje: Bartelme 18, Gbemuotor 13, Silva 11, Becker 8, Jelenc 7, Čeh 6, Uranker 1, Iseinoski, Anžič, Žibert, Demirović, Krenk