Celjske nogometaše bo vodil Ukrajinec Roman Pilipchuk


NK Celje je po sporazumnem razhodu s Simonom Rožmanom, zanj že našel zamenjavo. Celjske nogometaše prevzema nekdanji ukrajinski nogometaš Roman Pylypchuk, ki je nazadnje deloval v Rusiji. Pylypchuk je že peti trener na celjski klopi v zadnjem letu in pol.

Po poročanju več medijev naj bi Simona Rožmana na celjski klopi nadomestil Ukrajinec Roman Pylypchuk. 55-letnik iz Donetska je nekdanji napadalec, ki je v igralskih časih nastopal za moskovski Dynamo, izraelske ekipe Maccabi Herzliya, Maccabi Netanya in Maccabi Petah Tikva, kariero pa je sklenil pri Metalurhu iz Donetska. V vlogi trenerja se je kot pomočnik kalil tudi pri moskovskemu Dynamu, kot glavni trener pa je vodil Olimpik iz Donetska, latvijski Spartaks, beloruski Dinamo iz Minska in nazadnje ruski Olimp iz Dolgoprudnyja.

NK Celje potrdil prihod Pilipchuka

Prihod so sedaj potrdili tudi v NK Celje. Kot so zapisali na klubski spletni strani, je Pilipchuk v svoji igralski karieri nastopal za številne klube. Kot napadalec je tresel mreže nasprotnikov v majicah Spartaka iz Vladikavkaza, moskovskega Dinama, Maccabi Herzliyje, Maccabi Netanye, Maccabi Petach Tikve ter Metalurga iz Donetska.

V trenerske vode je prvič stopil v sezoni 2004/05, ko je kot pomočnik deloval pri ukrajinskem Kryvbasu. Kasneje je to vlogo opravljal še pri Zoryji in Shinniku, prva ekipa, ki jo je vodil kot glavni trener, pa je bila kišinjevska Dacia v sezoni 2008/09. Sledili sta ekipi Olimpika iz Donetska, latvijski Spartaks in mlada izbrana vrsta Tadžikistana.

Položaj pomočnika trenerja je v svoji dolgoletni trenerski karieri zasedal še pri Dinamu iz Moskve, Baltiki, članski reprezentanci Tadžikistana in Akhmata iz Groznega. Po odhodu iz slednjega je vodil Dinamo Minsk, drugo ekipo Spartaka, v sezoni 2021/22 pa ukrajinski Olimp Dolgoprudnyi.

55-letni strateg je bil ena izmed osrednjih figur ob zadnjem in hkrati jubilejnem desetem naslovu moskovskega Spartaka v sezoni 2016/17, zdaj pa prevzema vodenje članske ekipe Celja.

“Vodenje NK Celje predstavlja zanimiv izziv zame. Ekipo sem si lahko v živo ogledal na dveh tekmah v lanski sezoni in si ustvaril določen vtis o njej, ostale pa si ogledal preko videoposnetkov. Dejstvo je, da bo za čisto sliko o kadru potrebno še nekaj dodatne analize, ki jo bomo s strokovnim štabom naredili v uvodnih dneh priprav, a sem mnenja, da lahko s trdim delom naredimo veliko dobrega. Jasno je, da so cilji in ambicije kluba zelo visoki in to moramo spoštovati. Vsi igralci bodo dobili priložnost za dokazovanje, na meni pa je, da sistem igre prilagodim kvalitetam igralcev ter da iz njih iztržim največ,” je dejal Pilipchuk, ki bo ekipo na uvodnem sestanku zbral danes zvečer, jutri pa s svojimi pomočniki – celoten strokovni štab bo izoblikovan v prihodnjih dneh – odvodil uvodni trening.

foto: NK Celje