Celjski hitrostni drsalci uspešno zaključili sezono na mednarodnem tekmovanju v Celju (foto)


V Celju se je zadnji konec tedna odvil finalni del mednarodnega pokala Alpe Adria v hitrostnem drsanju. Nastopilo je 164 hitrostnih drsalcev iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Avstrije, Romunije, Slovaške, Nemčije, Bosne in Hercegovine, Srbije in Bolgarije, med njimi tudi člani Drsalnega kluba Celje. Ob tem je za slovenske predstavnike potekalo tudi državno prvenstvo Slovenije 2023.

Knežje mesto je kar se tiče Slovenije zibelka hitrostnega drsanja, tekmovanje Alpe Adria pa se na mestnem drsališču odvija že vrsto let. O dobri organizaciji priča dejstvo, da se je tudi letos prijavilo visoko število tekmovalcev, ki je bilo celo nad pričakovanji organizatorjev.

Zoja Felicijan; foto: David Valant

Številni člani Drsalnega kluba Celje,  so na tekmovanju izboljšali svoje osebne rekorde: Vid Gal na 500 m, Zoja Felicijan na 500 m, Filip Škof na 500 m, 777 m in 1000 m, Ajši Zhang pa na 333 m ter 777 m.

Poleg tega je Tibor Kamerički slavil v kategoriji mlajših mladincev, Dina Špan pa je v Celju v kategoriji mlajših mladink zasedla 2. mesto. Prav tako je na 2. mestu pristal Vid Gal v članski kategoriji. Zala Felicijan je bila na 5. mestu v kategoriji starejših deklic, Filip Škof je osvojil 9. mesto v kategoriji mlajših dečkov, Ajši Zhang pa je bila 23. v kategoriji pionirk.

V skupni razvrstitvi pokala Alpe Adria, ki se je odvil v Zagrebu, Beogradu in Celju, je Dina osvojila 1. mesto, Tibor 2. mesto, Zoja in Vid 3. mesto, Filip 11. mesto ter Ajši 23. mesto. Ekipno se je Drsalni klub Celje uvrstil na 5. mesto, zmaga pa je pripadla madžarski ekipi Jászberény.

Filip Škof; foto: David Valant

V Celju je hkrati potekalo tudi državno prvenstvo Slovenije 2023, prav vseh šest celjskih hitrostnih drsalcev pa si je v svoji kategoriji prislužilo naziv državnega prvaka.

Med pionirkami je državna prvakinja postala Ajši Zhang, med mlajšimi dečki Filip Škof, med starejšimi deklicami Zoja Felicijan, med mlajšimi mladinkami Dina Špan, med mlajšimi mladinci Tibor Kamerički, med člani pa Vid Gal.

Reprezentančni trener in trener hitrostnih drsalcev DK Celje Martin Kolenc je ob zaključku sezone povedal: ”Sezona 2022/23 je bila ena najuspešnejših sezon za hitrostno drsanje na kratkih progah v Sloveniji. Prva večja novica na začetku letošnje sezone je bila ustanovitev novega kluba hitrostnega drsanja na kratkih progah v Kranju, ki je šport vsaj malo razširil po Sloveniji.” 

Trener je odprtje novega kluba označil kot zelo pomemben dogodek, ki želi popularizirati hitrostno drsanje v Sloveniji, nato pa še dodal: ”Uspešnost sezone se ne vidi le v doseženih mestih in normah, ampak tudi v individualnem napredku posameznega drsalca/drsalke. V letošnji sezoni so vsi drsalci/drsalke pokazali pomemben napredek, ki je odprl vrata za nadaljnje uspehe in kakovostno kariero. Ob odlični podpori in delu nadrejenih organizacij ter staršev drsalcev je zlahka pričakovati še več uspešnih sezon.”

Celjski drsalci so se udeležili skupno 17 mednarodnih tekmovanj različnih tekmovalnih nivojev, kjer so vrhunec tekmovalne sezone predstavljala naslednja tekmovanja: Svetovno mladinsko prvenstvo v Dresdnu, Evropsko prvenstvo v Gdansku, Olimpijski festival evropske mladine 2023 in Svetovno člansko prvenstvo v Seoul-u.

Poleg nastopov na zgoraj omenjenih tekmovanjih so drsalci dosegli pomembne rezultate,
med katerimi velja izpostaviti naslednje:
• dosežene norme za nastop na mladinskih olimpijskih igrah v Gangwonu 2024
• dosežene norme za nastop še enega drsalca na 1500 m na svetovnem prvenstvu naslednje sezone
• uvrstitev v finale evropskega pokala
• 8. mesto na 1000 m na OFEM 2023 (Dina Špan)
• bronasto medaljo na 500 m na ISU Junior Challenge (Tibor Komerički).

Foto: David Valant