Celjski kajakaš z zlatom na mladinskih olimpijskih igrah


Celjski kajakaš Lan Tominc je na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu v preizkušnji slaloma na mirnih vodah z ovirami priveslal do zlate kolajne in naslova mladinskega olimpijskega prvaka.

Lan Tominc in trener Pavel Kuralt
Lan Tominc in trener Pavel Kuralt

16-letni Lan je naskok na vrh napovedal že v kvalifikacijskem nastopu, kjer je dosegel drugi čas, sedem stotink je bil hitrejši le Kitajec Changheng Guan, ter se tako neposredno uvrstil v četrtfinalno fazo tekmovanja.

Tam se je mladinski reprezentant v slalomu na divjih vodah, ki prihaja iz Arclina, pomeril z Argentincem Valentinom Rossijem, ki je osvojil kolajno v sprinterskem delu tekmovanj. Južnoameričana je prehitel za štiri sekunde in se tako brez težav uvrstil v polfinale.

V tej fazi tekmovanja mu je nasproti stal francoski predstavnik Tom Bouchardon. Slednji ni mogel slediti hitremu tempu Tominca, ki je pred polfinalom kar trikrat bruhal, a ga to ni oviralo, da ne bi bil šest sekund hitrejši od Francoza.

V tekmi za zlato kolajno sta se tako pomerila Tominc in Kitajec Changheng Guan, ki je imel najboljši čas kvalifikacij. Kajakaš celjskega kluba je najboljše prihranil za konec, saj je veslal še hitreje kot v polfinalu in Kitajca prehitel za sekundo.

*foto: Slovenia Olympic Team

polovicka_celje_klik