Celjski kinologi uspešni na domačem turnirju šolanih psov


V Kinološkem društvu Celje so prejšnjo soboto, 20. aprila, organizirali turnir šolanih psov za pokal Astor Dingo Gear – Marcelov memorial. Tekmovanje je potekalo na društvenem vadišču KD CELJE, Lokrovec 1b, Celje, po programih IPS B-BH, IBGH-1, IBGH-2, IBGH-3, IGP-1, IGP-2, IGP-3.

V Mestni občini Celje živi nekaj manj kot 5.000 psov, najbolj izurjeni med njimi pa so tisti, katetrih lastniki se združujejo v Kinološkem društvu Celje. To deluje od leta 1954 in izvaja več vrst šolanja, oziroma tečajev psov, oziroma njihovih vodnikov, prirejajo in udeležujejo pa se tudi tekmovanj.

Domač tradicionalni turnir so organizirali prejšnjo soboto.

IPS B-BH ali izpit za psa spremljevalca je osnoven kinološki izpit, sestavljen iz treh delov. Vodnik mora najprej opraviti teoretični test osnovnega kinološkega znanja, temu sledi prikaz poslušnosti na poligonu in na koncu še preizkus vodnika in psa v urbanem okolju. Namenjen je vsem “urbanim štirinožcem”, prav tako pa tudi tistim, ki imajo v načrtu aktivnejše kinološko udejstvovanje, saj je ta izpit pogoj za opravljanje višjih izpitov v smeri klasičnega šolanja.

IGP šport velja za kraljevi šport, ki poudarja pasjo inteligenco in delovno sposobnost. Predstavlja klasiko med kinološkimi športi, v osnovi razvito kot delovni preizkus za vzrejni test pasme nemški ovčar z namenom prepoznati in izbrati pse za vzrejo, ki bi bili najbolj primerni za delo in iz praktične uporabe psov pri delu policije. Danes je IGP popularen kinološki šport ne samo pri nemških ovčarjih, temveč tudi pri drugih pasmah (belgijski ovčar, nizozemski ovčar, briard, doberman, veliki šnavcer, beauceron,…).

Gre za večdisciplinarni pasji šport, sestavljen in treh disciplin (sled, poslušnost in obramba) in se hkrati razlikuje tudi po zahtevnosti (IGP-VO, IGP1, IGP2, IGP3).

Člani Kinološkega društva Celje so bili zelo uspešni in osvojili nekaj mest med prvimi tremi. Primož Gaberšek je po programu BBH osvojil 1. mesto, Renata Pintar po programu IBGH 1 3. mesto, Dušan Lobe pa po programu IGP 3 2. mesto.

Vir foto: FB Kinološkega društva Celje

Spodaj je nekaj utrinkov s tekmovanja (vir foto: FB profil Kinološkega društva Celje):