Celjski košarkarici do naslova evropskih prvakinj B divizije


Slovenska reprezentanca do 20 let je v finalu evropskega prvenstva B divizije v Romuniji moči merila z Nemčijo. Mlade Slovenke, za katere nastopata tudi dve članici celjske Cinkarne, so osvojile naslov prvakinj, s tem pa so si priborile povratek v elitno A divizijo.

Slovenija je po zaslugi odlične zadnje četrtine Nemke ugnala s 57:47. V zadnji fazi tekme so slovenska dekleta Nemčiji dopustile zgolj dve točki. Dobra obramba jih je privedla do dviga pokala, ki ga je kot kapetanka v zrak dvignila košarkarica Cinkarne Celje Blaža Čeh. Kot člana celjske zasedbe sta v mladi slovenski izbrani vrsti sodelovala še košarkarica Sophia Gbemuotor in trener za fizično pripravo Benjamin Ograjšek. Blaža je v finalu zbrala 8 točk, 2 skoka in 5 asistenc, izbrana pa je bila tudi v najboljšo peterko turnirja. Sophia v finalu ni stopila na teren.

Slovenke so na poti do naslova prvakinj ugnale Hrvaško, Kosovo, Islandijo, Švico in Nemčijo, klonile pa so proti Nizozemski. Po letu 2018 se tako vračajo v elitno A divizijo, kjer je letos evropsko lovoriko osvojila Francija.