Celjski letalci so se poslovili od dolgoletnega letečega “prijatelja” in prejeli novo plovilo


Pri Aeroklubu Celje so se poslovili od šolskega jadralnega letala Blanik 25, ki so ga po skoraj pol stoletja prodali na Češko, od koder je tudi prišel, saj so ga tam izdelali leta 1976.

V tem času se je na njem izšolalo in samostojno poletelo preko 150 jadralnih pilotov. Z njim so opravili 6.872 letalnih ur ter opravili 15.021 vzletov. Celjski letalci so ga prodali Aeroklubu Chrudim na Češko, kjer ga bodo vzdrževali z manjšimi stroški. Obenem imajo v Chrudimu na razpolago tudi mojstre, ki so še sodelovali pri izdelavi tega odličnega šolskega jadralnega letala.

Jadralno letalo ASK 21; foto: Aeroklub Celje

Celjski letalci so v hangarje namesto prijatelja, kot so ga tudi imenovali, prejeli sodobno šolsko jadralno letalo ASK21.

Teodor Mirnik je ob tem povedal: “Upam, da nam bo dobro služil in da se bo na njem naučilo veščin pilotiranja čim več mladih, željnih letenja.”

V klubu imajo sedaj poleg prej omenjenega plovila še eno dvosedežno jadralno letalo, in sicer znamke Blanik L23, ki je novejše izdelave.

Ko se jadralni piloti naučijo osnovnih veščin, pričnejo z letenjem na enosedežnih jadralnih letalih kot sta Club Libelle in DG-100. Ko začnejo z tekmovanji, pa preidejo na visokosposobna jadralna letal kot so DG-300, Discus 2C in Duodiscus.

Vse skupaj imamo pri Aeroklubu Celje na voljo 10 jadralnih in 4 motorna letala.