Celjski zmagoviti niz za neposreden obstanek med nogometno elito


Do današnjega dne aktualni državni prvaki so si na tekmi zadnjega kroga državnega prvenstva, z domačo zmago nad Koprom, zagotovili obstanek med slovensko nogometno elito. To je bila četrta zaporedna prvenstvena zmaga Celjanov in skupno sedma (od osmih tekem) pod vodstvom novega trenerja Agrona Šalje.

Celjski nogometaši so bili še pred mesecem dni v izgubljenem položaju. Vse je kazalo na deveto mesto in dodatno kvalifikacijsko tekmo za obstanek med elito, a so po menjavi trenerja doživeli pravi preporod. S serijo zmag in igro vredno državnih prvakov, so si v izdihljajih prvenstvene sezone zagotovili neposredni obstanek v prvi slovenski nogometni ligi.

Po lanski sezoni, ko so Celjani osvojili zgodovinski prvi naslov državnih prvakov, bi sicer marsikdo izplen letošnje sezone označil za neuspeh. Toda glede na potek sezone, predvsem v spomladanskem delu, ko je Celjanom na trenutke pretila celo možnost neposrednega izpada v drugo ligo, lahko končno sedmo mesto vendarle ocenimo kot uspeh.

Prvaki letošnjega prvenstva so, tako kot Celjani lansko sezono, prvič v zgodovini postali nogometaši Mure, ki so v Ljudskem vrtu presenetili Mariborčane in jih premagali s 3:1.

Celjski nogometaši so v tekmo za biti ali ne biti vstopili zelo odločno in že v četrti minuti povedli z 1:0, potem ko je Mićo Kuzmanović po bliskovitem nasprotnem napadu po desni strani podal do Esterja Soklerja, ki je z močnim in natančnim strelom poskrbel za vodstvo Celjanov. Koprčani so v nadaljevanju sicer začeli vršiti pritisk na celjska vrata, a žoge nikakor niso uspeli potisniti v cveljska vrata.

Celjani in Koprčani so se v nadaljevanju polčasa izmenjevali pri nevarnih priložnostih za zadetek, nagrado za trud pa so ob koncu polčasa pobrali Primorci. Po kombinirani akciji je Nardin Mulahusejnović s 17 metrov z natančno odmerjenim strelom poslal žogo v levi spodnji kot Rozmana in izenačil na 1:1. Šok izenačujočega zadetka bi Celjane skoraj stal še enega zadetka Koprčanov, a je Matjaž Rozman ob izteku polčasa poskrbel, da je ostalo pri neodločenem izidu, ki pa Celju ni prinašal ničesar.

Varovanci Agrona Šalje so zato v drugem polčasu prevzeli pobudo in skušali čimprej doseči gol, ki bi jim zagotovil obstanek. Ta se jim je nasmihal v 58. minuti, ko je Žan Benedičič izvedel prosti strel z desne strani, žoga pa je zadela vratnico. Celjani so vse moči usmerili v napad, kar bi jih v 79. minuti skoraj drago stalo, a je zadetek rezervista Luke Vekića z desetih metrov z refleksno obrambo preprečil Rozman.

Celjski nogometaši so v zaključku tekme vendarle dosegli gol odrešitve, potem ko je po prekršku Gorana Jozinovića nad Kadušićem glavni sodnik Slavko Vinčić pokazal na 11-metrovko, ki jo je uspešno izvedel Božić in Celjanom zagotovil neposredni obstanek med slovensko nogometno elito.

36. KROG PRVE LIGE TELEKOM SLOVENIJE

NK Celje – FC Koper 2:1 (1:1)

Celje, stadion Z’dežele – 500 gledalcev

SODNIK: Slavko Vinčić (Maribor) 1. POMOČNIK: Tomaž Klančnik (Slovenj Gradec) 2. POMOČNIK: Abdraž Kovačič (Ljubljana) 4. SODNIK: Dragoslav Perić (Kranj) DELEGAT: Janko Turk (Lovrenc na Dravskem polju)

STRELCI: 1:0 Ester Sokler (4.min.), 1:1 Nardin Mulahusejnović (43.min.), 2:1 Ivan Božić (87.min.)

RUMENI KARTONI: Nardin Mulahusejnović (57.min.), Goran Jozinović (82.min.), Goran Jozinović (85.min.)

RDEČI KARTONI: Goran Jozinović (85.min.)

CELJE: Matjaž Rozman, Luka Kerin, Maj Rorič (od 70.min. Jakob Novak), Advan Kadušić, Mićo Kuzmanović, Ivan Božić (od 89.min. Josip Ćalušić), Ester Sokler (od 70.min. Filip Dangubić), Dušan Stojinović, Žan Benedičič, Jon Šporn, Žan Zaletel. Trener: Agron Šalja.

KOPER: David Adam, Aleksander Rajčević, Marko Pejić, Žan Žužek, Timotej Dodlek, Mihail Caimacov (od 87.min. Dare Vršič), Matej Palčič (od 87.min. Darko Mišić), Goran Jozinović, Ivica Guberac, Maks Barišić (od 69.min. Luka Vekić), Nardin Mulahusejnović (od 83.min. Claudio Spinelli). Trener: Nedžad Okčić.

T Z N P T
1. Mura 36 17 12 7 63
2. Maribor 36 17 12 7 63
3. Olimpija Ljubljana 36 16 11 9 59
4. Domžale 36 14 13 9 55
5. Bravo 36 10 15 11 45
6. CB24 Tabor Sežana 36 12 8 16 44
7. Celje 36 12 7 17 43
8. Aluminij 36 10 13 13 43
9. Koper 36 11 9 16 42
10. Gorica 36 7 8 21 29

foto: NK Celje