Celjski paraplegiki trikratni državni prvaki (foto)

17. 07. 2021 08:59
DP Celje Thermana državni prvaki v košarki na vozičkih

Z osvojitvijo naslova državnih prvakov v košarki na vozičkih, se je z vrhuncem poletja za nekaj časa umirilo dogajanje v Društvu paraplegikov jugozahodne Štajerske.

Na njihove dejavnosti v jesenskih in zimskih mesecih je sicer vplivala epidemija, ob spomladanskem sproščanju ukrepov so vendarle lahko malo zadihali. Športna tekmovanja paraplegikov sicer potekajo čez celo leto, tokrat pa so večino tekmovanj izvedli v dveh mesecih. Zelo uspešni so bili tudi celjski športniki paraplegiki.

Kot rečeno so ob koncu sezone presenetili predvsem košarkarji DP Celje Thermana, ki kljub temu, da niso zelo številčni, dihajo kot eden in na tekmah vedno znova presenečajo. V ligaškem tekmovanju so sicer dosegli 2. mesto, ampak na zaključnem turnirju v organizaciji Zveze za šport invalidov Slovenije Slovenski Paralimpijski komite so pokazali največ in v polfinalnem srečanju premagali ekipo DP Maribor z 61:46 ter nato v finalu še najboljše v ligaškem delu, združeno ekipo DP Kranj – DP Novo mesto z 58:55 ter po nekajletnem premoru zopet postali državni prvaki Slovenije v košarki na vozički.

Poleg košarkarjev izjemno uspešni tudi drugi športniki

Počivali niso niti ostali športniki, ki so se udeleževali številnih tekmovanj pod okriljem Zveze paraplegikov Slovenije. Strelci, šahisti in kegljači svojih lig sicer še niso končali, ampak bodo to storili jeseni. V kegljanju so organizirali že 21. memorial Petra Zdovca, ki je v začetku junija potekal na kegljišču Golovec v Celju. Prav na domači tekmi so se še posebej izkazali celjski kegljači in zmagali v ekipni konkurenci.

Rudi Centrih na tekmovanju

Svoje lige pa so zelo uspešno zaključili tudi ribiči in atleti. Ribiči so ubranili lansko ekipno zmago. Po letu dni premora je najboljši celjski ribič Rudi Centrih znova nalovil največ rib med vsemi tekmovalci na vseh tekmah. Eno od tekmovanj je organiziralo tudi celjsko društvo in sicer ob ribniku Marof v Mrzlem polju. Rudi Centrih je osvojil tudi 2. mesto na državnem prvenstvu v Velenju.

Prejemniki priznanj za športne dosežke

Še bolj prepričljivi so bili atleti, ki so še enkrat več potrdili dominacijo Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske na atletskih tekmovanjih in na zadnji tekmi v Murski Soboti zopet dvignili pokal za ekipno zmago v atletski ligi ter tako pokal osvojili v trajno last. Ena od tekem je potekala tudi v Celju, na atletskem stadionu Kladivar. Na tekmovanju so podelili tudi priznanja najboljšim športnikom paraplegikom za dosežke v letu 2020. Priznanja sta podelila podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek in podpredsednik Športne zveze Celje Igor Topole. Priznanje sta med drugim prejela Franček Gorazd Tiršek (streljanje) in Henrik Plank (met diska), ki bosta letos Slovenijo zastopala na paraolimpijskih igrah v Tokiu.

Henrik Plank bo nastopil na paraolimpijskih igrah
Na izlet za člane letos kar v Celje

Kljub temu da so športni dogodki dodobra zapolnili urnik, so v Društvu paraplegikov jugozahodne Štajerske uspeli organizirati še izlet za člane. “Tokrat ni bil izlet v pravem pomenu besede, saj smo obiskali kar Celje in si privoščili voden ogled mestnega središča, kjer smo obenem spoznali tudi zgodovino Celja. Še bolj v preteklost smo se podali ob ogledu razstave v Pokrajinskem muzeju Celje »Mesto pod mestom«, kjer smo spoznavali kakšno je bilo življenje v Celju v času Rimljanov. Za konec pa smo obiskali še Tehnološki park in se ob številnih zabavnih, poučnih in predvsem zanimivih razstavnih eksponatih dobro zabavali in se tudi kaj novega naučili. Upajmo da nas jeseni ne bodo ponovno zapri, da bodo lahko naše dejavnosti nemoteno potekale,” so ob koncu dejali v Društvu paraplegikov jugozahodne Štajerske.

Izlet v Celje
Pred Pokrajinskim muzejem Celje

A.P., foto: DPJZŠ

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
170 queries in 1,979 seconds.