Celjski rokometaš, ki je Bešiktaš popeljal do trojne krone: Počutim se fenomenalno!


Turški Bešiktaš, kjer igra tudi Celjan Tobias Cvetko, je še 17. zasedel rokometni vrh v Turčiji. Črno-beli so po rednem delu turškega prvenstva zasedli prvo mesto, v finalni seriji pa so s 3:0 ugnali moštvo iz Sakarye.

Zasedba iz Carigrada je tako s trojno krono povsem pokorila turško konkurenco, mi pa smo se po številnih uspehih pogovarjali s celjskim rokometašem, ki je dobesedno v izdihljajih tekme svojemu klubu prinesel veliki triumf.

Bešiktaš turški rokometni prvak. (Foto: Besiktas/X)

Najuspešnejši turški rokometni klub je v rednem delu na 20 tekmah zbral 19 zmag, na poti do finala pa je dvakrat premagal še moštvo Spor Toto.

Na odločilni tretji tekmi finala so si črni orli zmago priigrali v zadnji sekundi, ko je v polno zadel prav Tobias Cvetko.

Cvetko je v zadnji sekundi poskrbel za zmago Bešiktaša v gosteh s 33:34:

Bešiktaš je v letošnji sezoni osvojil trojno krono, ligaškemu naslovu so dodali še zmago v pokalnem tekmovanju in v superpokalu.

“Ob osvojitvi trojne krone se počutim fenomenalno, gre za res velik uspeh. V Turčiji se tovrstnim dosežkom pripisuje še večji pomen, kar se občuti preko navijačev, vodstva in nenazadnje tudi igralcev. Celotna sezona je bila uspešna in mi bo zagotovo ostala v lepem spominu,” je za Celje.info povedal Cvetko.

V Evropskem pokalu so izpadli v osmini finala proti madžarskemu Ferencvarošu. Celjski rokometaš Cvetko je dosegel 39 zadetkov, s čimer je bil najboljši strelec moštva iz Carigrada.

Celjanu je pripadla čast, da z znamenitim odštevanjem povede navijanje navijačev:

Na novo okolje in kulturo se ni bilo težko privaditi

Tobias Cvetko, otrok celjskega prvoligaša, je pred lansko sezono zapustil vrste avstrijskega Linza, kjer je skupaj s Celjanom Lucijanom Fižuletom osvojil naslov avstrijskih podprvakov, in okrepil turški Bešiktaš.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HC LINZ AG (@hclinzag)

Selitev v Carigrad, najbolj poseljeno mesto v Evropi, je seveda prinašala veliko spremembo, na katero pa se je 27-letnik brez težav prilagodil.

V svoji prvi sezoni je namreč postal najboljši levi zunanji igralec tako prvega kot tudi drugega dela turškega prvenstva. Poleg tega pa je bil izbran tudi za najboljšega posameznika drugega dela sezone.

“Prilagajanje na novo okolje je bilo enostavno, saj so me vsi v klubu lepo sprejeli in se potrudili, da se počutim kot doma,” je povedal Cvetko.

Tobias Cvetko. (Foto: Besiktas/X)

Tudi nekoliko različnejša kultura mu ni povzročala preglavic. “Kultura je v nekaterih pogledih malce drugačna, a sva se s partnerko hitro znašla. Spoznala sva, da je tukaj včasih ceneje jesti zunaj in da moraš vedno pričakovati gnečo, kamorkoli greš.”

Ob tem se je tudi malce pošalil: “Naučila sva se, da luči na semaforju tukaj nimajo velikega pomena.”

“Je pa mesto samo po sebi čudovito in ponuja toliko zanimivosti, da jih je praktično nemogoče obiskati v eni sezoni,” je še dodal Celjan v vrstah Bešiktaša, ki bo tudi v naslednji sezoni nosil črno-beli dres. Na račun obojestranskega zadovoljstva je z vodstvom turškega prvaka podaljšal sodelovanje.

Primerjava med slovensko in turško ligo

Cvetko je na lastni koži občutil kako je igrati v Sloveniji in kako v Turčiji. “Če primerjam turško in slovensko ligo, bi dejal, da je slednja bolj kakovostna. V Turčiji namreč ni toliko konkurenčnih ekip, razlika med vodilnimi štirimi ekipami in ostalo lestvico je občutna.”

Dodaja pa: “Bešiktaš in drugi dve ekipi pa bi lahko primerjali s samim vrhom slovenske lige.”

Preberite še:

Vražja zabava: Curaprox dan z Dunking Devils se letos seli v Celje