Celjski rokometaši do nove zmage v državnem prvenstvu, v torek prihaja Zagreb


Celjski rokometaši so po veliki zmagi v ligi prvakov nad HBC Nantes v 15. krogu domačega prvenstva v Zlatorogu gostili Slovenjgradčane in zabeležili novo zmago v prvenstvu. Celjski rokometaši so slavili s 30:25. Zmagoviti niz bodo Celjani sedaj skušali nadaljevati jutri, ko v Celje prihaja večni rival Zagreb.

V domači ekipi so na tokratni prvenstveni tekmi zaradi težav s poškodbami še vedno manjkali Filip Ivić, Tadej Kljun, Gal Marguč in Jan Grebenc.

Začetek tekme v Zlatorogu je pripadel domačim. Gostje nikakor niso našli rešitve za domačo obrambo in v 4. minuti srečanja so Celjani po drugem zaporednem zadetku Tadeja Mazeja povedli s +4 (4:0). Pivovarji so nadaljevali z dobro igro in po osmih minutah tekme vodili že s 7:2. Po padcu zbranosti varovancev Tomaža Ocvirka ter nekaj dobrih posredovanjih slovenjgraškega vratarja Gašperja Dobaja so se Slovenjgradčani v 14. minuti približali na zadetek zaostanka (8:7). Celjani so nato vseskozi ohranjali minimalno prednost, v pa je sledilo prvo izenačenje na tekmi, bilo je 11:11. Vse do konca polčasa se je nato nadaljevala izenačena igra, ekipi pa sta na odmor odšli z rezultatom 14:14.

V drugem polčasu so bolje začeli gostje in povedli s 14:16. Po zadetku Tilna Kodrina je bil rezultat ponovno izenačen (16:16). Enakovredna igra se je nadaljevala vse do 43. minute, ko so Celjani stopili na plin in začeli z višanjem prednosti. V vratih ekipe iz Celja se je izkazal Miljan Vujović, ki je gostom ubranil nekaj lepih priložnosti za priključek. Z bolj čvrsto igro v obrambi so varovanci Tomaža Ocvirka svojo prednost počasi višali in osem minut pred koncem je Domen Novak zadel za +4 (25:21). Slovenjgradčani so se dobro upirali vse do zadnje minute, zmaga pa je na koncu ostala v Zlatorogu. Celjski rokometaši so slavili s 30:25. V domači ekipi sta po šestkrat zadela Kristjan Horžen in Josip Šarac, Vujović je na koncu zbral osem obramb.

V Zlatorog prihaja večni tekmec Zagreb

Tekmi z ekipo iz Slovenj Gradca sledi priprava na dve zaporedni domači tekmi Lige prvakov. V torek, 9. februarja, Zlatorog gosti zaostalo tekmo Lige prvakov z Zagrebom, ki je bila zaradi težav s koronavirusom prestavljena že dvakrat. Tekma s hrvaško ekipo bo na sporedu ob 18.45. Že dva dni kasneje pa varovance Tomaža Ocvirka čaka nov težek obračun. V knežje mesto namreč prihaja ekipa Veszprema (11. februar, 20.45). Obe tekmi si bo tudi tokrat mogoče ogledati na programu Arena Sport.

Tudi v sezoni 2020/21 se nadaljuje ena najdaljših tradicij dvobojev dveh klubov v ligi prvakov. To bo s tekmami SEHE že 29. obračun med Celjem in Zagrebom v zadnjih letih. Gledano le tekme v ligi prvakov so rokometaši Celja Pivovarne Laško, pod vodstvom Tomaža Ocvirka, v lanskem dvoboju, šele prvič in torej edinkrat uspeli zmagati tako doma, kot tudi v gosteh. Slednje je Celjanom v tej sezoni že uspelo, ko so prikazali najboljšo predstavo v jesenskem delu sezone in v Zagrebu zmagali s kar osmimi zadetki prednosti. Sedaj bodo poizkušali ponoviti lanski dosežek, ko so Zagreb edinkrat do sedaj ugnali na obeh medsebojnih srečanjih v eni sezoni. Z zmago bi celjski rokometaši ohranjali upanje na osvojitev šestega mesta v skupini, saj so s štirimi točkami izenačeni z Nantesom, ki ima tekmo manj.

»Balkanski El classico« je torej v prejšnji sezoni obakrat dobilo Celje, ki je z letošnjo zmago slavilo na zadnjih štirih obračunih. Ocvirk se je z ekipo podpisal pod najvišji zmagi v medsebojnih dvobojih, ko je bilo v sezoni 2018/19 v Celju +9, letos pa torej še gostujoča zmaga pivovarjev s +8. Sicer pod vodstvom Ocvirka celjski rokometaši dvoboje dobivajo s 4:1. V Zagrebu so že nekaj časa prižgani vsi alarmi, po porazih na uvodu sezone so znova zamenjali trenerja, Igor Vori je moral mesto prepustiti Vladu Šoli. Z njim je vodstvo Zagreba izpostavilo prav odločilno domačo tekmo s Celjem, ki so jo želeli dobiti, a jim ni uspelo, zato bodo sedaj poizkušali vse, da se to zgodi v Celju. Zagrebčani bodo stavili tudi na svežino in željo, saj bo to zanje prva tekma lige prvakov po premoru, odigrali pa so sicer tekmi SEHA lige. Seveda imajo celjski igralci na drugi strani drugačne načrte, ki jim jih nekoliko kvarijo le težave s poškodbami, gotovo ne bo poškodovanih Ivića, Kljuna in Grebenca, vprašljiv je tudi nastop Marguča. Dvoboj v Celju bosta sicer sodila avstrijska sodnika Brkić in Jusufhodžić.

Celjani se seveda zavedajo, da je pred njimi zahtevna tekma, z ekipo, ki zasleduje podobne cilje kot celjski klub in z ekipo, ki si želi prve zmage v ligi prvakov v tej sezoni. Te, sicer svoje tretje, si seveda želijo tudi sami, po uspehu v Franciji sta točki namreč potrebni za ohranjanje možnosti za zasedbo šestega mesta.

RK Celje Pivovarna Laško : RK Slovenj Gradec 2011 30:25 (14:14)

Dvorana Zlatorog, brez gledalcev, sodnika: Ivančič D., Ivančič I.

RK Celje Pivovarna Laško: Vujovič 8 obramb, Gaberšek 2 obrambi; Mazej 3, Dragašević 2, Razgor 4/3, Cokan, Šarac 6, Grošelj 1, Poteko, Čepić, Kodrin 3, Horžen 6, Mlakar 2, Leban 1, Novak 2, Načinović ; trener Tomaž Ocvirk

Izključitve: 14 min; 7-metrovke: 3/3

RK Slovenj Gradec 2011: Dobaj 15 obramb, Soldo; Orter, Grobelnik 2, Cvetko, Bulovič 2, Banfro 2, Šiljeg, Levc 5, Šol 5, Živković 4/1, Lesjak, Milenković 4, Lampret, Štumpfl, Ošlak 1; trener: Sebastjan Sovič

Izključitve: 8 min; 7-metrovke: 1/1

foto: Slavko Kolar