Celjski rokometaši namučili aktualne evropske prvake


Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v tekmi 12. kroga EHF Lige prvakov gostovali pri aktualnemu evropskemu prvaku Kielu. Favorizirani Nemci so tekmo proti borbenim Celjanom s težavo dobili. Bilo je 29:33.

Rokometaši Celja so znova nudili izjemen odpor, v končnici pa tekmo igrali z igralci povprečne starosti malce čez 20 let.

Celjani so na sever Nemčije pripotovali s čarterskim poletom, a je bil pričakovan hiter prihod v Kiel vse prej kot to. Najprej je prišlo do zamude zaradi t.i. odmrzovanja letala, nato je bil let prestavljen zaradi slabega vremena v Nemčiji, ko so že poleteli, pa je prišlo do informacije, da bodo zaradi megle morda leteli na drugo, dosti bolj oddaljeno letališče. Vmes je s strani naslednjega tekmeca, Aalborga, prišla še informacija, da so imeli v preteklih dneh okuženega igralca in da je četrtkova tekma pod vprašajem. Po prihodu v Kiel je ekipo tako čakalo še eno testiranje in vprašljiv odhod na Dansko.

Dogajanje je nekoliko vplivalo na igralce Celja, ki so v prvih petnajstih minutah tekme izgubili kar 8 žog, do dvajsete pa zgrešili tudi pet čistih priložnosti za zadetek (enkrat prazna vrata in enkrat strel s sedmih metrov). Ocvirk je že pred tem, po le desetih minutah igre (6:3) zahteval odmor in opravil prvi menjavi, Šarca in Lebana sta zamenjala Dragašević in Razgor. Na srečo so imeli pivovarji dobro razpoloženega Vujovića, ki je kar nekajkrat poskrbel, da razlika ni hitreje rasla in je bil zaostanek vseskozi znosen. Ocvirk je z nadaljnjimi menjavami skrbel za visok ritem, podoba Celja pa je bila v drugem delu prvega polčasa veliko boljša. Igro v napadu so Celjani prestavili na višji nivo, so pa Nemci predvsem v zadnjih desetih minutah polčasa uspeli zelo hitro dosegati zadetke vsakič, ko so se celjski rokometaši nekoliko približali. Razlika se je tako ves čas gibala med tremi in štirimi zadetki, kolikor je bila prednost domačih tudi ob izteku prvega polčasa.

Drugi polčas so gostje začeli odlično, zadevali so v napadu, tudi v obrambi pa se z dobro igro vrnili v igro ter se v 36. minuti približali na le dva zadetka zaostanka (21:19). Kiel je večino svojih zadetkov v teh trenutkih dosegal s krilnih, oziroma krožnega položaja, a pivovarji so znali vedno znova odgovoriti. Ko so zaostajali za le dva zadetka, so imeli prvič na tekmi igralca več na igrišču, a tega niso izkoristili. Nasprotno, z dvema napakama so dovolili Kielu, da se je ponovno odlepil na +4. V tem delu igre se je znova pojavilo več napak v napadu, zato je Ocvirk poskušal z minuto odmora, po kateri je znova zadel razpoloženi Mazej in goste približal na tri (26:23, 44. min). Nalet Celjanov so domači uspeli zaustaviti po izključitvi Poteka, ko so z dvema zadetkoma povedli za pet. V zadnjih desetih minutah pa so mladi pivovarji uprizorili izjemen boj. Ocvirk je v igro, poleg njega so bili na igrišču še Mazej, Dragašević, Načinović, Grošelj, Novak in Vujović, poslal še Čepića. Ekipo torej, ki v povprečju šteje le dobrih 20 let.

Mladci so Kielu nudili odličen odpor, približali so se na le dva zadetka zaostanka, imeli nekaj priložnosti, da se približajo na – 1, a so odločile izkušnje gostiteljev. Kiel je dosegel zmago s štirimi zadetki razlike, drugi polčas pa se je končal izenačeno. Že čez dva dni se bodo Crljani v zadnjem krogu tekmovanja pomerili še v gosteh z danskim Aalborgom (četrtek, 18.45), če tekma sploh bo.

THW Kiel : RK Celje Pivovarna Laško 33:29 (19:15)

Kiel, brez gledalcev, sodnika: Leszczynski, Piechota (oba POL)

THW Kiel: Landin, Quenstedt 6/1 obramb; Ehrig 3, Duvnjak, Sagosen 3, Reinkind 1, Landin Jacobsen 5, Sunnefeldt 1, Weinhold 2, Wiencek 4, Ekberg 5/4, Dahmke, Zarabec 4, Voigt, Horak 1, Pekeler 4, trener: Filip Jicha

Izključitve: 2 min; 7-metrovke: 4/4

RK Celje Pivovarna Laško:  Vujovič 13 obramb, Gaberšek; Mazej 6, Dragašević 2, Razgor 3/2, Marguč 2, Šarac, Grošelj 2, Poteko, Čepić 1, Kodrin 1, Horžen 1, Mlakar 4, Leban, Novak 2/1, Načinović 5; trener Tomaž Ocvirk

Izključitve: 2 min; 7-metrovke: 3/4

Tomaž Ocvirk, trener RK Celja Pivovarne Laško: »Čestitke Kielu za zasluženo zmago. Čestital bi tudi svojim igralcem, ki so dobro odigrali tekmo. Ključnih je bilo prvih deset minut, ko smo začeli preveč neodgovorno in pasivno v obrambi in napadu. Z menjavami smo dvignili nivo, agresivnost, igrali tako kot smo si želeli. Do konca smo bili v igri, na koncu pa so presodile izkušnje nasprotnika, ki je zasluženo slavil. A še enkrat ponosen sem na svoje igralce in na to kako «

Vid Poteko, igralec RK Celje Pivovarna Laško: »Moramo ostati pozitivni, saj smo danes igrali z evropskim prvakom. Vsak igralec v naši ekipi je pokazal dobro predstavo, ostati moramo na nivoju, kot ga kažemo na vseh zadnjih tekmah in poskusiti zmagati na zadnji tekmi v Aalborgu. Danes smo tekmo začeli malo preveč zadržano, izgubili kakšno žogo preveč, Kiel pa je ustvaril razliko, ki jo je držal skozi vso tekmo, a pokazali smo zelo dobro borbo, zato lahko optimistično pričakujemo naslednje tekme

Foto: RKCPL