Celjski rokometaši v Zlatorogu na kolena spravili nemškega velikana (video)


Celjski rokometaši so na prvi domači tekmi letošnje lige prvakov pripravili pravo malo senzacijo. S prepričljivo zmago so na kolena spravili nemškega velikana z zvenečimi imeni. Od Kiela so bili Celjani boljši za dva gola, čeprav je bila zmaga veliko zanesljivejša, kot kaže končni izid. To je šele tretja zmaga Celjanov v dosedanjih 12 medsebojnih dvobojih proti temu nemškemu tekmecu.

Celjani so že v prvem krogu, ko so gostovali pri danskem Aalborgu, prikazali borbeno igro ter danskemu velikanu zelo otežili pot do zmage. Tudi Kiel je sezono začel udarno, potem ko je s 36:26 ugnal Elverum.

22-kratni nemški prvaki in štirikratni zmagovalec Lige prvakov (2007, 2010, 2012, 2020) ima v svoji ekipi številne zvezdnike, zato je le malokdo pričakoval, da jih bo mlada celjska ekipa z odlično, na trenutke fanatično igro, tako zanesljivo premagala. Celjani so odlično odigrali tako v obrambi kot v napadu, kjer so imeli razpoloženih več igralcev.

Celjani so sicer srečanje odprli malce slabše in hitro prišli v zaostanek dveh golov, prvič pa so preko Tilna Strmljana zadeli šele v tretji minuti srečanja. Po zadetku so se nekoliko sprostili in izenačili na 4:4, nakar je sledil udar nemških zvezdnikov, ki so naredili delni izid 4:0. Zdelo se je, da bo nemški stroj že v začetku ustvaril varno razliko, a se s tem niso strinjali borbeni Celjani. Po zaslugi čvrste obrambe in učinkovitega napada so se vrnili in celo povedli. Ob izidu 10:10 je Celjane v novo vodstvo popeljal Strmljan, do konca polčasa pa so domači to le še povečevali in na odmor odšli z velikimi tremi zadetki prednosti. Za Celjane je bil v prvem delu najbolj razpoložen Aleks Vlah, ki je dosegel 7 zadetkov, najboljši strelec Nemcev je bil Patrick Wiencek s 4 zadetki.

Celjani so tudi drugi del začeli brez popuščanja. Vedeli so namreč, da nemškim zvezdnikom ne smejo dovoliti, da se razigrajo. Namesto slednjega so Celjani preko gola Anteja Ivankovića in dveh golov Gala Marguča domače popeljala do neverjetnih 6 zadetkov prednosti (20:14). Celjani ni ustavil niti rdeči karton Stefana Žabića ter v 39. minuti zabili za izenačeno najvišjo prednost na tekmi (25:19). Nemci so z delnim izidom 3:0 uspeli še prepoloviti zaostanek, a so Celjani odgovorili z zadetkom in v zadnjih deset minut tekme krenili s štirimi zadetki prednosti. Do konca tekme slovenski prvaki nasprotniku niso več dovolili, da se približa za manj kot za tri zadetke, ko pa je Amir Muhović v 56. minuti zadel za še tretje izenačenje najvišje prednosti (36:30), so Nemci sredi Zlatoroga podpisali kapitulacijo. V zadnjih sekundah so sicer z nekaj lahkimi zadetki, ko se je v Celju že skoraj začelo rajanje, še uspeli ublažiti poraz, a zmage Celjanom niso mogli več vzeti.

“Za nas je to preprosto fantastičen rezultat, ki smo si ga vsi skupaj zelo želeli. Igrali smo proti eni najboljših ekip v Evropi, a se izziva nismo ustrašili in v dvoboj šli zelo pogumno. Ekipi sem pred tekmo rekel, da lahko, če damo vse od sebe, pridemo v situacijo, ki bi nam omogočila izzvati Kiel za zmago. Borili smo se kot levi, si pomagali v vseh segmentih igre in to je bil ključ do zmage. Vedeli smo, da smo hitrejša ekipa, kar smo s hitro igro želeli izkoristiti. Ob tem pa smo tudi vedeli, da bo treba vseh šestdeset minut trdo garati v obrambi. To nam je tudi uspelo, hkrati smo bili še zelo učinkoviti v napadu in zasluženo se veselimo dveh točk,” je po tekmi dejal trener celjske zasedbe Alem Toskič, ki je z izjemno zastavljenim taktičnim načrtom povsem presenetil svojega kolega na klopi nemškega Kiela. Slednji je po tekmi iskreno čestital mladi zasedbi Pivovarjev za zmago, navdušenja nad predstavo svojih varovancev pa ni skrival niti celjski strateg.

“Resnično sem ponosen na mojo ekipo in vsem iskreno čestitam za prikazano na parketu. To je tisti pravi pristop, ki si ga želimo na vsaki tekmi – borbenost, timsko delo in boj do zadnjih atomov moči. Če vse to združimo skupaj in ob tem dodamo še naše zveste navijače, je v Zlatorogu možno prav vse,” je dodal 40-letni trenerski strokovnjak na celjski klopi.

Z izjemno predstavo se je na včerajšnji tekmi izkazal tudi mladi Gal Gaberšek, ki je zaustavil kar trinajst nemških strelov in bil nedvomno eden junakov veličastne zmage Celjanov. 21-letni Celjan je po tekmi svoje misli strnil na novinarski konferenci: “Že od prve sekunde, ko smo stopili na parket Zlatoroga, smo verjeli, da lahko presenetimo. Zelo smo se borili, igrali drug za drugega in s fantastično podporo naših navijačev nam je uspelo premagati eno najboljših evropskih ekip. Za nas je to fantastičen rezultat, res smo veseli in ponosni, da smo vknjižili dve točki. Bili smo čvrsti v obrambi, odlično smo izkoriščali situacije v napadu, kjer nas je krasila učinkovita igra. Vemo, da ni lahko doseči toliko golov proti izjemno kakovostnemu Kielu, zato smo na doseženo lahko še toliko bolj ponosni.” 

Skupina B:
CELJE PIVOVARNA LAŠKO – KIEL 38:36 (17:14)
Vlah 10, Cokan in Ivanković po 5, Strmljan in Marguč po 4, Suholežnik 3, Mazej in Žabić po 2, Muhović, Mlakar in Martinović po 1; Wiencek 10, Reinkind in Landin Jacobsen po 6, Johansson 5, Bilyk 4, Wallinius 3, Overby in Ekberg po 1.

ELVERUM – AALBORG 25:33 (14:17)

Četrtek:
NANTES – PICK SZEGED
BARCELONA – KIELCE

Vrstni red: Aalborg 4, Kiel, Kielce, Barcelona in Celje PL po 2, Nantes, Szeged in Elverum brez točk.

foto: RK CPL