Celjskim nogometašem 200 tisočakov od UEFE


Vir: NK Celje
Na sliki del ekipe, ki je celjskemu klubu v sezoni 204/15 priigrala nastopanje na mednarodni sceni: Foto: NK Celje.

Evropska nogometna zveza oz. UEFA, ki jo od nedavnega vodi slovenski pravnik Aleksander Čeferin, je objavila zaslužke klubov, ki so v lanski sezoni nastopali v evropskih tekmovanjih. Štirim slovenskim klubom je iz solidarnostnega sklada, kamor je bilo vključenih 183 klubov in je skupaj vreden dobrih 77 milijonov evrov, pripadlo 1,36 mio EUR.

Skupaj je UEFA razdelila 1,345 milijarde evrov, kar je 315 kar milijonov več kot sezono pred tem. Zanimivo je, da je največ prejel klub, ki se sicer ni okitil z lovoriko. Polfinalist lige prvakov, Manchester City, je namreč prejel skoraj 84 milijonov evrov, pri razdelitvi pa se upošteva tudi vrednost

In koliko so dobili slovenski klubi? Maribor je za nastope v kvalifikacijah za ligo prvakov dobil 550.000 evrov, Koper je dobil 410.000 za nastope v kvalifikacijah lige Evropa, po 200.000 evrov pa sta dobila še Celje in Domžale. Torej, v nogometu se za razliko od drugih športov splača preriniti na mednarodno prizorišče.

Celjski klub je na začetku sezone 2015/16 v kvalifikacijah za ligo Evropa izpadel s poljskim Slaskom iz Wroclava. Na Poljskem so gostitelji zmagali s 3:1, na Areni Petrol pa so polnoštevilnejši gostje zmagali z 0:1.

polovicka_celje_klik