Cokan in Janc odhajata iz Celja


Celjski moški rokometni kolektiv je minulo sezono zaključil na tretjem mestu državnega prvenstva, v evropski ligi prvakov pa so bili pivovarji daleč od nekdanje slave. Danes je klub obelodanil, da bosta najboljša igralca minule sezone, 23-letni Tim Cokan in 21-letni Mitja Janc, nadaljevala drugod.

Oba bosta po novem člane poljskih prvakov Wisle Plock. Tja bosta prestopila ob plačilu odškodnine, saj sta oba imela s celjskim klubom še veljavni pogodbi. Višine zneska celjski klub ni objavil.

Tim Cokan; vir foto: RKCPL

Tim Cokan je otrok celjskega kluba, saj je za mlajše dečke kluba zaigral v v sezoni 2011/12. Za člansko ekipo je debitiral v sezoni 2018/2019, skupno odigral 140 tekem in na njih dosegel 607 golov. Zadnjo tekmo je odigral proti Škoflici in proti njej dosegel 14 golov, kar je bil njegov rekorden strelski izkupiček v dresu matičnega kluba. S skupno 171 goli v državnem prvenstvu je tekmovanje zaključil kot tretji najboljši strelec. Celje zapušča kot večkratni državni prvak in slovenski reprezentant.

Mitja Janc; vir foto: RKCPL

Mitja Janc je šel po poti starejšega brata Blaža, saj je v Celje prestopil iz matičnega RK Sevnica. Prvič je dres celjskega kluba oblekel v sezoni 2018/19 v kadetski in mladinski ekipi. Prvo priložnost v članski ekipi je dobil v sezoni 2020/21, naslednjo preživel na posoji v Mariboru, v zadnjih dveh pa je bil standarden član celjskega kluba. Še posebej je zablestel v letošnji sezoni Lige prvakov, kjer je bil drugi najboljši strelec rednega dela tekmovanja. Na štirinajstih odigranih tekmah je dosegel 87 golov in le tri gole zaostal za prvim strelcem Emilom Madsnom (GOG). Skupno je za Celje odigral 94 tekem in dosegel 323 golov. Tudi Mitji se je s predstavami v celjskem dresu uspelo prebiti do članske reprezentance Slovenije.

Predsednik RK Celje Pivovarna Laško, Gregor Planteu, je ob prestopu poudaril: »S prestopom Cokana in Janca smo klub finančno stabilizirali in s tem zaključujemo drugo fazo. Sedaj je čas za tretjo fazo, rast in napredek. Imamo sklenjenih osem dolgoročnih pogodb z reprezentanti in obilico talentov. Gradili bomo na odličnih temeljih naše akademije, kjer se kažejo rezultati po tekmovalni in razvojni plati. Še naprej bomo delovali v skladu z začrtano klubsko strategijo. Naši cilji ostajajo visoki po športni plati, vse napore sedaj usmerjamo v nadgradnjo proračuna. V tem trenutku zaključujemo pogovore o prihodih novih igralcev ter glavnega trenerja. Kmalu bomo tako lahko najavili že prve spremembe tudi v tem pogledu.«

Tim Cokan je ob prestopu sporočil: »Zahvaljujem se vsem v RK Celje Pivovarna Laško za teh izjemnih 13 let, ki sem jih preživel v klubu. Tukaj sem se vsega naučil o rokometu, za kar gre posebna zahvala vsem klubskih trenerjem. Hvala vsem navijačem za podporo, bilo je v užitek igrati v polnem Zlatorogu. V Celju sem osvojil vse možne lovorike na slovenskih rokometnih igriščih, redno igral v Ligi prvakov, napredoval iz dneva v dan. Menim, da je sedaj prišel pravi čas za odhod, dozorel sem kot igralec in oseba ter se veselim novih izzivov. V Celje in Zlatorog se bom vedno z veseljem vračal in verjamem, da se bomo ponovno kmalu srečali v Ligi prvakov.«

Mitja Janc je ob odhodu na Poljsko povedal: »V Celju sem preživel 5 lepih in nepozabnih let. V tem klubu sem rokometno odrasel, napredoval in se veliko naučil. Tukaj sem stkal veliko prijateljstev in zagotovo se bom v Celje z veseljem vračal. Hvala Celju, navijačem in veliko sreče ter uspehov v prihodnosti.«

Na desnem krilu dva reprezentanta

Iz celjskega klub so sporočili, da bosta priložnost na desnem krilu dobila Luka Perić, članski reprezentant Bosne in Hercegovine, ter Žiga Belej, mladinski reprezentant Slovenije.

Perić je v krstni sezoni v celjskem dresu dosegel 97 golov in je igralec, ki ga krasi visoka delovna etika in pozitiven odnos, kar mu bo omogočalo odlične pogoje, da nasledi igralno mesto Cokana. Belej pa je bil eden od nosilcev mladinske ekipe kluba, ki je osvojila naslov državnih prvakov. Gre za igralca domače akademije, ki se je v mlajših kategorijah že izkazal, zdaj pa je čas, da se vključi tudi v člansko ekipo. Oba imata s celjskim klubom sklenjeni dolgoročni pogodbi.

V kratkem naj bi na Opekarniški razglasili tudi ime novega trenerja.