V drugi etapi dirke po Sloveniji tudi vožnja skozi Celje in vzpon na Celjsko kočo (foto, video)


Druga etapa kolesarske dirke po Sloveniji se je pričela v Žalcu, kjer je karavana odpeljala krog čez mesto. Nato so se podali proti Šoštanju in Velenju, prebili pa so se tudi čez Celje in Celjsko kočo. V Rogaški Slatini, kjer je bil cilj, se je z zmago okitil Phil Bauhaus, drugi je bil Alberto Dainese, tretji pa Slovenec Luka Mezgec.

V Žalcu je s startno zastavo začetek 177,9 kilometra dolge etape označil žalski župan Janko Kos, kolesarji pa so se sprva podali na bolj sproščen krog po Žalcu in nato proti Preboldu.

Start druge etape dirke po Sloveniji v Žalcu:


Kmalu po uvodnem dejanju se je za napad odločilo šest kolesarjev (Davide Baldaccini, Marcel Skok, Nicolas Gojković, Marlo Gamper, Tomaš Kalojiros in Dylan Hopkins), ki so si pred glavnino hitro privozili štiri minute prednosti.

Vmesna sprinta v Braslovčah in Vojniku sta pripadla Hrvatu Gojkoviću, v glavnini pa je tempo narekovala ekipa Jayco AlUla, za katero vozi tudi slovenski as Luka Mezgec. Slovenec je na prvi etapi nesrečno padel, a pred četrtkovo preizkušnjo nam je zaupal, da je kljub vsemu optimističen.

Ekipa Jayco AlUla na startu v Žalcu. (Foto: Simon Valant)

Kolesarji so v Celje pripeljali nekaj minut čez 12.30, nato pa jih je čakal zahteven vzpon na Celjsko kočo, ki je bil dolg 7,6 kilometra s povprečnim naklonom 6,3 odstotka.

Na vrh Celjske koče je kot prvi prispel Italijan Baldaccini, klanec pa je bil usoden za zmagovalca prve etape Dylana Groenewegna (Jayco-AlUla), ki je lansko leto kot prvi pripeljal v slatinski cilj.

Za varnost vseh udeležencev skrbi lepo število policistov. (Foto: Simon Valant)

Leteči cilj 177,9 kilometra dolge etape je bil v Šentjurju, pripadel pa je Špancu Pauu Miquelu Delgadu (Equipo Kern Pharma).

Tekmovalci so se nato odpravili skozi Stopče, Spodnji Vrh, Brezje ob Slomu, Ponikvo, Hotunje in Šentvid pri Grobelnem do Šmarja pri Jelšah, kjer so se znova pomerili na vmesnem cilju. Ta je pripadel Italijanu Martinu Marcellusiju (VF Group-Bardiani CSF).

Na poti do ciljne črte je karavana prečkala še Strtenico, Spodnje Mestinje, Pristavo, Vonarje, Kamence, Brestovec, Ratansko vas, Spodnje Negonje in Brezovec pri Rogatcu.

V begu sta najdlje vztrajala Danec Mikkel Honore (EF Education-EasyPost) in Britanec Connor Swift (Ineos Grenadiers), a sta bila nekaj kilometrov pred ciljem v Rogaški Slatini ujeta.

Druga etapa 30. dirke po Sloveniji se je v mestu termalnih vrelcev končala s sprintom večje skupine, čez ciljno črto pa je kot prvi zapeljal Nemec Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious). Drugo mesto je zasedel Italijan Alberto Dainese (Tudor), tretji pa je bil Slovenec Luka Mezgec (Jayco AlUla).

Oglejte si fotogalerijo:

Fotogalerija: David Valant