Dve medalji judoistk ob Kaspijskem jezeru


judo_trstenjak_baku_2019_majNajboljši judoisti so se ta konec tedna zbrali v azerbajdžanskem Bakuju, kjer je bila tekma za t.i. grand slam. Nekaj vidnih uvrstitev so dosegle tudi članice celjskega Sankakuja. 

V kategoriji do 63 kilogramov je v finalu nastopila Tina Trstenjak, ki jo je ugnala Japonka Tashiro.

Kot prva nosilka kategorije do 63 kilogramov je bila Tina Trstenjak v prvem krogu izločilnih dvobojev prosta. V drugem krogu je izločila Brazilko Quadros z ipponom v podaljšku. Po tretji dosojeni kazni Poljakinji Agati Ozdoba – Blach v četrtfinalu je Tina napredovala v polfinale. Tam se je spopadla z Nemko Martyno Trajdos, dvoboj se je prevesil v podaljšek, kjer je slavila Slovenka po tretji dosojeni kazni Trajdosovi in si odprla vrata v finale kategorije do 63 kilogramov. Tam ji je nasproti stala Japonka Tashiro, ki je ni še nikoli v karieri premagala na tekmovanjih. Japonka je v izenačenem dvoboju Tino prisilila k predaji s tehniko vzvoda na komolec. Tina si je tako v Bakuju priborila srebrno kolajno, kar je njena 12. kolajna na Grand Slamih.

judo_velensek_baku_2019_majNa stopničkah je bila tudi Ana Velenšek, ki je v odprti kategoriji nad 78 kilogramov posegla po bronu.

V prvem krogu je bila prosta, v drugem pa je naletela na nosilko turnirja in tretjo na svetovni lestvici Brazilko Altheman. Po zelo izenačenem dvoboju je prejela Brazilka še tretjo kazen in zmaga je šla v roke Velenškove. Četrtfinale se je prevesilo v podaljšek, kjer je Anamari slavila nad Ukrajinko Tarasovo po tretji prejeti kazni nasprotnice. Ukrajinka Kalanina je bila naslednja njena nasprotnica v polfinalu, kjer si je priborila prednost wazarija in jo uspela zadržati do konca rednega dela. Za bronasto kolajno se je Anamari Velenšek pomerila s Francozinjo M Bairo in si nekaj sekund po začetku dvoboja priborila prednost wazarija, ki jo je nadgradila še z drugim wazarijem za zmago. Ta bronasta kolajna je 4. zanjo na Grand Slamih.

judo_apotekar_baku_2019_majV isti kategoriji je bila Klara Apotekar peta.

Dvoboje v Bakuju je začela z zmago nad Avstrijko Graf proti kateri si je najprej priborila prednost wazarija in nato dvoboj zaključila z metom za ippon. V drugem krogu izločilnih dvobojev ji je nasproti stala Britanka Powel, kateri so sodniki prisodili tri kazni in tako je v četrtfinale je napredovala Klara. Tam se je pomerila z Nemko Wagner, ki je slavila po tretji dosojeni kazni Apotekarjevi v rednem delu dvoboja. Do dvoboja za medaljo se je prebila preko repasaža, kjer je premagala Nizozemko Verkerk. V zadnjem njenem dvoboju na turnirju se je pomerila proti Francozinji Malonga. Ta si je v zelo izenačenem dvoboju priborila najprej prednost wazarija in nato borbo zaključila še z drugim wazarijem, ki ji je prinesel zmago.

*foto: IJF

sola-voznje-polsi-klik