EuroBasket 2013, pripravljalni turnir v Celju: savnanje z razgledom (foto)


Minuli vikend je v dvorani Zlatorog Celje, kjer bo v prvem delu EuroBasketa igrala slovenska reprezentanca, potekal turnir Skupine Laško s sodelujočimi reprezentancami Turčije, Srbije, Latvije in Slovenije.

Skupinsko savnanje z razgledom na košarkarsko igrišče se je organizatorjem zdelo vredno zaračunati po zasoljenih 15, oziroma 10 evrov na preznojenega gledalca.

Ali so predstavniki KZS in celjskih organizatorjev v VIP ložah prav tako “švicali” na račun neznosne vročine v dvorani ali zgolj iz zadrege ob tovrstnih organizacijskih ponižanjih, ni znano.

Zagotovo pa je eno. Nedelujoče hlajenje dvorane, beli ekrani glavnega semaforja, slabo ozvočenje, dolge vrste pred sanitarijami in nepopisna gneča pred prodajalnami napitkov kažejo, da organizatorje do začetka prvenstva čaka še ogromno dela.

Ena redkih pozitivnih stvari, ki jih je povprečen gledalec ta vikend v dvorani Zlatorog doživel, pa je igra in rezultatska učinkovitost slovenske reprezentance. Tolažimo se lahko, da je v končni fazi to najpomembnejše; čeprav so tekme, ki štejejo, še daleč. In takrat se lahko zgodi, da bo marsikaj drugače.

Predvsem lahko pričakujemo veliko močnejši Turčijo in Srbijo. Slednja je igrala brez glavnih adutov Teodosića in Krstića, njeni pregovorno odlični strelci pa iz igre pa ne zadeli bazena, kaj šele obroča s košarkarsko mrežico. A poznavajoč srbsko mentaliteto smo lahko prepričani, da bo čez mesec dni povsem drugače.

Po isti logiki nas lahko zavedejo tudi slovenski uspehi na ekshibicijskih tekmah, saj se vzorec v športnem spominu mnogokrat obupanih navijačev poznan – Slovenija je ponavadi blestela takrat, ko je bilo najmanj potrebno; in obratno; ko je šlo zares, so se nam pogosto tresle roke. Upajmo, da bo tokrat drugače.

Razveseljujejo predvsem prepričljive igre veteranov Jureta Balažiča in Nebojše Joksimovića,  ki sta po upokojitvah in odpovedih nekaterih zvezdnikov zlate generacije končno dočakala resnejšo priložnost v izbrani vrsti. Za zdaj jo več kot odlično izkoriščata in dokazujta, da sta kdaj v preteklosti morda bila nepravično spregledana.

Ob odsotnosti poškodb so skrbi za kvalitetno zamenjavo Lakoviču in Dragiću na branilskih pozicijah odveč, Balažič pa si je na “štirki” celo priigral naziv MVP turnirja. Po prikazanem povsem zasluženo.

Rja s sklepov je vsaj na tekmi s Srbijo vidno letela nekoliko zaspanemu Boštjanu Nachbarju, ki so mu preglavice v obrambi pogosto povzročali precej višji in na videz okornejši igralci, v napadu pa kaj več od brezglavih prodorov in posiljenih metov za tri točke od njega ni bilo videti. Predvsem na tekmi z Latvijo je sicer naš nadomestni kapetan odigral nekoliko bolje, a če do prvenstva svoje pripravljenosti ne bo dvignil, je mesto v prvi peterki zanj vprašljivo.

Neprepričljivo je na trenutke deloval tudi Slokar, precej bolj energično pa je na centru odigral Vidmar, ki pa ima zaskrbljujoče probleme z izvajanjem prostih metov. Statistika kaže, da se s tem elementom košarkarske igre pravzaprav (še) ni sprijaznila praktično celotna slovenska reprezentanca.

“To je segment igre, ki te ponese v zgodovino, če ga zadeneš ali če ga zgrešiš,” pri tem zagotovo ne moremo oporekati izjavi selektorja Maljkovića, ki bržkone upravičeno opozarja tudi, da nas pripravljalne zmage slovenske reprezentance ne smejo zanesti, oziroma zavesti. Naša košarkarska zgodovina je v tem primeru najboljša učiteljica.

Slovenski košarkarji po dveh dneh odmora priprave na Eurobasket nadaljujejo na turnirju v Beogradu. Na parket dvorane Zlatorog bodo ponovno stopili v sredo, 4. septembra ob 21. uri, ko se bodo v prvem krogu domačega EP pomerili s Češko. Upajmo, da bo njim in navijačem takrat v Zlatorogu vroče iz povsem drugačnih razlogov, kot jim je  bilo minuli vikend.

Pod rezultati in statistiko si oglejte še fotogalerijo s tekme Slovenije proti Srbiji, ki jo je posnel naš fotograf Damir Mrkonjić, kmalu pa bomo dodali še izbor fotografij s srečanja proti Turčiji.

Petek:
SLOVENIJA –
LATVIJA
71:67 (21:13, 16:15, 18:19, 16:20)
Slokar 4, Lapornik 5, Joksimovič (5 podaj), Blažič 1, Nachbar 13, G. Dragić 11 (6 podaj), Lorbek 10, Vidmar 6, Begić 9 (9 skokov, 2 blokadi), Prepelič 4, Balažič 8, Z. Dragić; Berzins 17.

Sobota:
SLOVENIJA
– SRBIJA
67:52 (16:15, 17:16, 16:12, 18:9)
Slokar 4 (4 podaje), Lapornik, Joksimovič 8, Murić 4, Nachbar 5 (iz igre 1/9), G. Dragić 12 (3 podaje), D. Lorbek 4 (5 skokov), Vidmar 7 (5 skokov), Begić, Prepelič 4, Balažič 11, Z. Dragić 8; Katić, Marković in Bijelica po 8.

Nedelja:
SLOVENIJA – TURČIJA
72:53 (13:18, 17:15, 28:10, 14:10)
Vidmar 16, Balažič 12, Z. Dragić 11, Nachbar 7, Morina 6, Murić in Blažič po 5, Joksimović in Begić po 4, Lapornik 2; Güler, Onan in Arslan po 8, Gönlum 7.

[simpleviewer width=100% height=700 id=413]

t: R.Č., foto: D. M.