EuroBasket 2013 v Celju: rezervacija vstopnic ne bo mogoča


Slovenija bo prihodnjo jesen gostila EuroBasket. Od 4. do 22. septembra bo na štirih lokacijah igralo 24 najboljših evropskih košarkarskih reprezentanc. Prvi del evropskega prvenstva v košarki (od 4. do 9. septembra) se bo odvil v Ljubljani (Hala Tivoli), Kopru (Bonifika), na Jesenicah (Podmežakla), po vseh zapletih pa je zdaj končno jasno, da bo evforično tudi v Celju.

Spomnimo. Na Mestni občini Celje so že pred časom jasno povedali, da so pripravljeni gostiti prvi del EuroBasketa, vendar niti slučajno ne bodo plačali 720 tisočakov kotizacije Košarkarski zvezi. Kot je večkrat poudaril župan Šrot, mesto za 5 dnevni dogodek ne more nameniti toliko denarja, kot ga nameni za ves šport v občini v enem letu! Načrti o trumah navijačev, ki bodo v Celju pustili lep kupček denarja, so se sfižili. Pa ne za dolgo.

Celjani kotizacije zvezi ne bodo plačali

Košarkarski zvezi je zaradi mest, ki niso imela niti kupljenih zemljišč za postavitev dvoran, tekla voda v grlo. Novo mesto in Ptuj sta sodelovanje odpovedala, zato je zveza kar sama za nadomestni prizorišči določila ljubljansko dvorano Tivoli in celjski Zlatorog.

Na Fibi so bili presenečeni nad enostransko odločitvijo vodstva KZS, a resnih posledic to ni imelo. In kar je najpomembneje, Celju vrtoglave kotizacije ne bo treba plačati!

Ljubljana, Koper in Jesenice si bodo namreč enakovredno razdelili znesek, ki bi ga morali plačati Celjani. V zameno pa “Celje ne bo kandidiralo za pridobitev evropskih sredstev, namenjenih za izgradnjo ali rekonstrukcijo športne infrastrukture,” nam je povedal predstavnik KZS Anže Blažič.

Pa saj tega denarja niti ne potrebuje. Kot je za Celje.info pojasnil Blažič, je za treninge v Celju namreč primernih več dvoran, dvorana Zlatorog pa potrebuje le nekaj manjših popravkov predvsem pri klimi in parketu.

Na celjski mestni občini so ob uradni potrditvi izvedbe tekmovanja povedali, da so veseli dogovora s Košarkarsko zvezo in ostalimi občinami gostiteljicami.

“Na področju športne infrastrukture smo med vodilnimi občinami v Sloveniji in veseli smo, da lahko ponudimo sodobno dvorano. Seveda je tako velik mednarodni športni dogodek tudi izjemna priložnost za promocijo našega mesta in zato ga nameravamo dobro izkoristiti,« je povedal celjski župan Bojan Šrot.

Nov sistem prodaje vstopnic?

Samo tekmovanje po mnenju KZS v nobenem primeru ne bi smelo ustvariti finančne luknje. Organizacija Eurobasketa naj bi predvidoma stala 8 milijonov evrov. Celje naj bi od zveze dobilo približno milijon in pol evrov, denar pa bo šel za nastanitve, prevoze, varovanje, zavarovanje,… O dobičkih za zdaj še nihče ne želi govoriti.

Mesto, kjer bo v prvem delu nastopila tudi Slovenija, še ni znano, a se o njem veliko ugiba. KZS je sporočil, da bo odločitev znana najkasneje na žrebu skupin 18. novembra v Postojnski jami.

Takrat bo znan tudi načrt prodaje vstopnic in njihova cena. Rezervirati jih ne boste mogli. Še več, KZS razmišlja, da bi navijačem namesto dnevnih prvič ponudila nakup vstopnic za posamezne tekme. Tako bi si naprimer tekme Slovenije lahko pogledalo več slovenskih navijačev.

V prihodnjih mesecih bomo na Celje.info objavljali poglede različnih ljudi na Eurobasket v Celju. Kaj bo imelo Knežje mesto od njega – zaslužek, promocijo, več turistov? Ali pa bo vse skupaj do naslednjega prvenstva že pozabljeno? Preverili bomo pripravljenost in kapacitete hotelirjev in ostalo turistično ponudbo. Bodo v času evropskega prvenstva gostinci kaj podražili pivo v mestu?

Do takrat pa lahko vse podrobnosti o prvenstvu 2013 v Sloveniji spremljate na slovenski različici uradne spletne strani EuroBasketa 2013.

t: ŠK, f: ww.Celje.info